Explozia din Beirut. Premierul Libanului vrea să demisioneze

Libanul își plânge morții începând de azi: 78 de decese și 4000 de răniți. „Am fost martorii unei catastrofe imense” / Care ar fi cauza incendiului transformat în explozie Sursa Foto: Twitter / BBNaija
  • Hassan Diab, premierul Libanului, intenţionează să demisioneze
  • Hassan Diab l-a informat pe preşedintele Michel Aoun ar putea renunţa la funcţie în scurt timp
  • Bilanţul exploziei din Liban a ajuns la 220 de morţi, iar 110 persoane sunt dispărute

Premierul Libanului, Hassan Diab, l-a informat luni pe preşedintele Michel Aoun că intenţionează să demisioneze, în contextul reformelor solicitate după explozia de la Beirut, soldată cu cel puţin 220 de morţi, informează site-ul israelian Ynetnews.com şi agenţia de presă Reuters.

Premierul Hassan Diab a comunicat că este dispus să demisioneze în scurt timp, au declarat surse guvernamentale citate de presa libaneză.

Trei membri ai Guvernului de la Beirut au demisionat în ultimele zile, pe fondul protestelor masive faţă de situaţia economică şi socială.

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a anunţat luni, potrivit BBC, că bilanţul exploziei din zona portuară a ajuns la 220 de morţi şi aproximativ 6.000 de răniţi, 110 persoane fiind în continuare dispărute.

Situaţia economică şi socială din Liban este gravă. Explozia din Beirut a accentuat starea de nemulţumire, iar sâmbătă şi duminică mii de persoane au participat la proteste antiguvernamentale.

Donatorii internaţionali au promis alocarea unor „resurse majore” pentru reconstrucţia Libanului, condiţionând asistenţa străină de reforme care să asigure distribuirea ajutoarelor în mod transparent. Reprezentanţii a 30 de ţări au participat la videoconferinţa internaţională a donatorilor organizată duminică după-amiază de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Potrivit Preşedinţiei Franţei, au fost asumate angajamente pentru ajutoare de 252 de milioane de euro.