• Imagini cu flăcări și fum negru și gros care se ridică din complexul aflat la periferia orașului Panjin au fost difuzate de televiziunea de stat din China.
  • Treizeci de persoane au fost rănite, dintre care cel puțin cinci au fost ucise și opt sunt date dispărute.
  • Echipele de pompieri au ținut incendiul sub control, potrivit guvernului din județul Panshan, în timp ce calitatea aerului din zonă era monitorizată.

Cel puțin cinci persoane au murit și alte opt sunt date dispărute în urma unei explozii masive la o uzină chimică din nord-estul Chinei, potrivit televiziunii de stat din această țară. Explozia a avut loc în apropiere de orașul Panjin din provincia Liaoning, la est de Beijing. 30 de persoane au fost rănite, potrivit raportului inițial al televiziunii de stat.

Explozia s-ar fi produs la o uzină administrată de Haoye Chemical, în timp ce muncitorii efectuau lucrări de întreținere. Autoritățile au precizat că se investighează în continuare cauza exploziei.

Potrivit unor surse din China, compania și-a închis întreaga rafinărie de petrol și complexul chimic, iar închiderea ar putea dura luni de zile. Imaginile difuzate de presa locală au arătat flăcări și un fum negru și gros care se ridicau din utilajele de procesare chimică, țevi și containere de depozitare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Echipele de pompieri au ținut incendiul sub control, potrivit guvernului din județul Panshan, în timp ce calitatea aerului din zonă era monitorizată. Persoanele care au postat pe rețelele de socializare au declarat că au simțit șocul exploziei, dar pagubele nu păreau să se extindă dincolo de uzină.

Anul trecut, Panjin Haoye s-a numărat printre cele trei rafinării independente numite de guvernul provinciei Liaoning pentru că s-au sustras de la plata taxelor pe carburanți, în contextul unei măsuri naționale de consolidare a sectorului de rafinare.Acest tip de incident nu este izolat, China suferind în trecut o serie de incidente industriale mortale.

În 2015, o explozie la un depozit de produse chimice din portul nordic Tianjin a provocat moartea a 173 de persoane, majoritatea membri ai serviciilor de urgență. De atunci, guvernul central a promis măsuri de siguranță mai stricte, după ce o serie de oficiali locali au fost acuzați că au luat mită pentru a ignora încălcările normelor de siguranță.

Un alt incident în 2019, la uzina chimică Tianjiayi din Yancheng, provincia Jiangsu, a ucis 47 de persoane