• O explozie puternică a zguduit Teheranul, capitala Iranului.
  • O clădire de lângă sediul central al radioului şi televiziunii naţionale a explodat.
  • Explozia s-a produs la câteva ore după ce ţara a fost lovită de un mare atac cibernetic.

Capitala Iranului a trecut prin momente de groază în noaptea de vineri spre sâmbătă. O clădire de lângă sediul central al radioului şi televiziunii naţionale a explodat. Explozia s-a produs la câteva ore după ce ţara a fost lovită de un mare atac cibernetic, conform New York Times, citat de Mediafax.

Explozia a avut loc într-un parc lângă compania de radiodifuziune de stat, vineri noapte. Nu au fost raportate victime şi nu s-a stabilit dacă explozia a fost un atac sau un accident.

Explozia unui obiect neidentificat a avut loc în interiorul Parcului Mellat.

„A existat o singură explozie”, a declarat Hamidreza Goudarzi, şeful adjunct al securităţii pentru provincia Teheran, într-o declaraţie adresată agenţiei de știri Tasnim.

Întrebat dacă este vorba de un atac terorist, Goudarzi a spus că anchetatorii se află la faţa locului, examinând detaliile exploziei.

Videoclipurile distribuite pe reţelele de socializare arată mai multe camioane de pompieri care se grăbesc la faţa locului, iar spectatorii pot fi auziţi întrebându-se dacă a fost o bombă sau un accident.

Haos fără precedent: Compania feroviară din Iran, atacată cibernetic

Sute de trenuri au ajuns cu întârziere în gară, iar unele au fost anulate. Hackerii au postat pe panourile de anunțuri din gări mesaje false despre presupune întârzieri sau anulări ale trenurilor.

Au încercat, în același timp, să fie și amuzanți, așa că, au pus la dispoziția oamenilor și un număr de telefon la care puteau cere mai multe informații – 64411. Doar că acest număr de telefon ar fi de la biroul liderului suprem. Așadar, mii de oameni sunau disperați, dar nu reușeau să obțină nicio informație despre sosirea sau plecarea trenurilor. Pe panourile de anunțuri scria că sunt întârzieri din cauza unui atac cibernetic.

Și site-ul companiei feroviare iraniene a fost afectat: nu a putut fi acces ore bune din cauza atacului, potrivit presei iraniene.

Cine ar putea sta în spatele acestui atac cibernetic?

Principalul suspect este America. Și astfel de atacuri se întâmplă destul de frecvent în Iran. De exemplu, în trecut, hackerii au preluat controlul panourilor de anunțuri din două aeroporturi și afișau pe ele mesaje anti-guvernamentale.

Anul trecut, fostul purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Mousavi, spunea că, zilnic, Iranul se confruntă cu „sute” de atacuri cibernetice asupra infrastructurii sale.

De fiecare dată, Iranul suspecta că în spatele acestor atacuri s-ar afla Statele Unite. Așadar, în timp ce Statele Unite acuză Rusia pentru atacurile cibernetice care au loc pe teritoriul său, Iranul aduce aceleași acuzații Americii.