• În Odesa și Lutsk, oamenii au pregătit cocktailuri Molotov pentru orice posibil atac al trupelor ruse.
  • Ministrul Apărării al Ucrainei a spus că aproximativ 18 mii de mitraliere au fost distribuite locuitorilor din Kiev, experții se tem că țara va plonja în haos criminal, există rapoarte despre cazuri de jaf.
  • Primarul din Vasilkov, Natalia Balasynovych, a confirmat că un depozit de petrol este în flăcări, în urma loviturii unei rachete inamice.
  • Potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, un bărbat a fost ucis în orașul Sumy, în urma bombardamentelor inamice. Trupul său a fost găsit fără cap.

Desfășurarea evenimentelor în a treia zi a operațiunii militare din Ucraina.

  • Unitățile rusești, fără a întâmpina rezistență, au intrat în Melitopol, Stanița Luganskaya a trecut sub controlul LPR, forțele DPR au ocupat Shchastya.
  • Armata rusă a atacat noaptea infrastructura militară a Ucrainei cu rachete de croazieră aeriene și maritime.
  • O bătălie navală a avut loc în Marea Neagră – bărci ucrainene au încercat să atace navele rusești care au evacuat 82 de grăniceri ucraineni care se predaseră de pe Insula Sarpelui.
  • Ministerul rus al Apărării a sugerat că dronele americane care stăteau în apropiere au îndreptat bărci ucrainene către navele flotei ruse.
  • Vineri, în așteptarea negocierilor, Putin a dat ordinul de a opri înaintarea principalelor forțe ruse – dar partea ucraineană a refuzat să negocieze, iar astăzi a reluat înaintarea trupelor ruse, a spus Peskov.
  • În biroul lui Zelenski au spus că nu sunt mulțumiți de termenii negocierilor, Lukașenko a spus cu această ocazie că este revoltat: „Kievul este de fapt înconjurat, iar ei dezvăluie”.
  • Ministrul Apărării al Ucrainei a spus că aproximativ 18 mii de mitraliere au fost distribuite locuitorilor din Kiev, experții se tem că țara va plonja în haos criminal, există rapoarte despre cazuri de jaf.
  • Statele Unite și Albania au solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru duminică pentru a convoca o sesiune specială a Adunării Generale a ONU privind Ucraina.

UPDATE 07:45

În Harkov, vehiculele ușoare rusești au pătruns în oraș și sunt lichidate de Serviciul de Securitate ucrainean, potrivit șefului administrației regionale de stat din Harkov.

UPDATE 06:53

„Situația la Kiev este calmă, capitala este controlată în totalitate de armata și militarii ucraineni. Seara au existat câteva grupuri de sabotaj„, a declarat Mykola Povoroznyk, primul adjunct al șefului KMDA.

UPDATE 05:21

Ucraina convoacă de urgență o sesiune extraordinară a Adunării Generale a ONU din cauza retragerii de către Rusia a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care cerea oprirea ofensivei militare și retragerea de urgență a tuturor trupelor din Ucraina.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

UPDATE 05:12

Bombardamentul unei clădiri de nouă etaje din Harkov a ucis o femeie și a evacuat aproximativ 20 de persoane – Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență.

UPDATE 04.01

Marea Britanie spune că avansul Rusiei a încetinit, probabil din cauza problemelor logistice și a rezistenței puternice, potrivit Reuters.

UPDATE 03:45

Explozii puternice zguduie Kievul.

În timpul bombardamentului de la Kiev, obuzele trase de armata rusă au lovit locul de depozitare a deșeurilor radioactive al filialei Kiev a Asociației Radon. Potrivit evaluării preliminare a Agenției de Reglementare Nucleară de Stat, nu există nicio amenințare la adresa populației din afara zonei de protecție sanitară.

UPDATE 03:35

În Lviv, la gară, oamenii așteaptă un tren gratuit pentru a pleca în Polonia. Nu este suficient loc în vagoane, unii care vor să plece pierd deja al treilea tren. Bărbații de vârstă militară nu au voie să urce în vagoane – doar femeile și copiii.

UPDATE 03:15

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a confirmat că cel puțin 240 de civili au fost răniți și 64 uciși în Ucraina.

Acesta a spus, însă, că „cifrele reale sunt considerabil mai mari”, deoarece multe rapoarte privind victimele rămân de confirmat.

UPDATE 02:57

Se aud zgomote de împușcături din centrul Kievului până în cartierul Nyvky.

UPDATE 02:28

Echipamentul militar al invadatorilor ruși continuă să se deplaseze din Belarus. Videoclipul arată o coloană de echipament militar cu litera V în Mazyr.

UPDATE 02:22

Bătăliile sunt poziționale. A treia zi de război și bătălii de poziție au loc în aceleași regiuni în care au început. Acestea sunt Harkov, Herson, Odesa, Nikolaev, Sumy, Cernihiv, Jytomyr – acestea sunt bătăliile care au fost purtate în urmă cu trei zile peste tot. În același loc”, a spus Mihail Podolyak, consilier al șefului Oficiului Prezidențial.

UPDATE 02:10

Evacuările din Vasilkov, unde depozitul de petrol este în flăcări, nu sunt planificate. Nu există nicio amenințare pentru oameni.

UPDATE 02:00

În Severshchina, invadatorii au finalizat regruparea și au continuat ofensiva pentru a bloca Kievul. Forțele Armate ucrainene îl rețin pe invadator. În regiunea Cernihiv, apărătorii Statul a aruncat în aer un eșalon care transporta 56 de tancuri cu motorină”, a transmis Cartierul General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, un bărbat a fost ucis în Sumy în urma bombardamentelor inamice, trupul său a fost găsit fără cap. O femeie a fost și ea rănită, era pe stradă. Victima a fost internată în spital.

Atenție! Fumul și substanțele nocive dintr-un incendiu pot merge în orice direcție, vântul își schimbă constant direcția. Închideți ferestrele”, avertizează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale.

UPDATE 01:53

Bombardamente puternice în regiunea ucraineană Vinnîțea.

UPDATE 01:21

Primarul din Vasilikov a transmis un mesaj.

„Dragă comunitate a Vasilkovului! Vedeți tot ce se întâmplă acum. Vedeți focul. Din păcate, depozitul de petrol din Kryuchky este în flăcări„, a spus primarul Vasilkovului, Natalia Balasynovych.

UPDATE 01:18

Primarul din Vasilkov, Natalia Balasynovych, a confirmat că un depozit de petrol este în flăcări, în urma loviturii unei rachete inamice.

UPDATE 1:04

Bombardamente extrem de puternice se văd și se aud în regiunea Vasilkov, din Kiev.

UPDATE 12:57

În orașul Harkov se aud cele mai puternice bombardamente de până acum.

UPDATE 12:49

O explozie puternică a avut loc în zona Pechersk din Kiev.

UPDATE 23:17

Poliția spune că DRG-ul rusesc a fost distrus pe Darnitsa din Kiev.

UPDATE 23:11

O pană de curent a fost sesizată la Gara centrală din Kiev din cauza atacurilor din apropiere. Pasagerii și personalul au fost duși la adăpost, informează The Kyiv Independent.

Cel puțin 2.927 de protestatari anti-război au fost reținuți în Rusia de joi până azi, potrivit grupului de monitorizare NBC.

UPDATE 23:00

În Odesa, oamenii au pregătit cocktailuri Molotov pentru orice posibil atac al trupelor ruse.

UPDATE 22:45

Șeful Ministerului Energiei al Ucrainei a anunțat că a semnat un decret prin care refuză aderarea la rețeaua energetică rusă.

Ungaria invită Rusia și Ucraina să poarte discuții de pace la Budapesta.

O rachetă Stinger, trimisă de către Germania Ucrainei, a doborât un elicopter ocupant în Kakhovka.

UPDATE 22:34

Ministerul rus de Externe nu are date că rușii nu vor putea obține vize Schengen, a spus directorul Departamentului de informare și presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zakharova.

Contactele dintre Federația Rusă și UE nu au fost întrerupte oficial, a spus Zakharova.

Pe 27 februarie, miniștrii de externe ai UE vor susține o videoconferință de urgență despre situația din Ucraina.

Cerere de sprijin militar de la Israel: Președintele Radei Supreme a spus că i-a cerut colegului său israelian sprijin militar și financiar. El a promis asistență umanitară.

UPDATE 22:22

Ucrainenii dau jos indicatoarele din Ivano-Frankivsk. Lipsa acestora i-ar putea dezorienta pe invadatorii ruși.

UPDATE 22:16

Populația din Odesa s-a alăturat inițiativei de autoapărare prin pregătirea de cocktailuri Molotov.

UPDATE 22:10

Ministerul Apărării al Ucrainei: „Echipele care foloseau Bayraktar TB2 SİHA au distrus un tren de marfă cu combustibil și ulei. Într-o zi, Rusia a pierdut trei Su-30SM, 11 elicoptere, două Su-25, două Il-76MD, multe echipamente și un eșalon de combustibil.”

UPDATE 22:00

Papa Francisc l-a sunat pe Volodimir Zelenski și și-a exprimat durerea pentru evenimentele din Ucraina, potrivit Ambasadei Ucrainei la Sfântul Scaun.

UPDATE 21:56

Primarul capitalei Kiev, Vitali Klitschko, a transmis, sâmbătă, un mesaj.

Pentru a proteja locuitorii și siguranța acestora, am fost nevoiți să impunem un stațion de acces începând de astăzi la ora 17:00. Care va dura până pe 28 februarie, ora 08:00. Adică o zi și jumătate. În acest moment, circulația autovehiculelor proprii, cu excepția celor cu permise speciale, este interzisă. Civilii care se află pe stradă în timpul stării de acces fără un permis special vor fi considerați membri ai grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului. În cazul unui raid aerian, oamenii își pot părăsi locuințele pentru a merge la cel mai apropiat adăpost.
Așa că cer tuturor să-și păstreze calmul. Și stați acasă sau în adăposturi. Toate infrastructurile critice din oraș sunt operaționale. Transportul în comun nu funcționează acum. Metroul – de asemenea. Stațiile de metrou funcționează în regim de adăpost. Noaptea va fi, de asemenea, grea. Trupele încă se grăbesc la Kiev. Să stăm împreună! Ne protejăm pământul, copiii noștri, viitorul statului nostru! Glorie Ucrainei!
”, a spus primarul Kievului, Vitali Klitschko, într-un mesaj video.

El a spus, totodată, că Rusia a bombardat cartiere rezidențiale ale capitalei Ucrainei, orașe și localități ale sale și că, în urmă, a lăsat morți și 71 de persoane rănite.

Inamicul nu a pătruns în oraș, dar la Kiev operează grupuri de sabotaj. Armata, forțele de ordine și terborona detectează și neutralizează sabotorii. Astăzi au fost confruntări și lupte. Continuă în unele zone și acum. Dimineața într-o casă pe stradă. Lobanovsky a fost lovit de o rachetă. Distrugerea în casă – de la 17 la 21 etaje. Rusia bombardează cartiere rezidențiale din capitala Ucrainei, în orașe și localități ale statului nostru. La Kiev, de la începutul atacului asupra capitalei, șase civili au fost uciși, inclusiv un copil. Și 14 militari și luptători Terobony. 71 de persoane au fost rănite. 25 dintre ei sunt civili. În special trei copii”, a transmis, sâmbătă, primarul Kievului,

UPDATE 21:50

Președintele Belarusului Alexander Lukashenko a vorbit, sămbătă seară, telefonic cu președintele Franței Emmanuel Macron. Conversația a durat mai bine de o oră.

UPDATE 21:40

Operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone a blocat accesul la rețelele sale pentru abonații din Rusia și Belarus.

Operatorii de telefonie mobilă Kyivstar și lifecell au raportat, de asemenea, despre dezactivarea posibilității de înregistrare în rețeaua lor de abonați din Federația Rusă și Belarus.

UPDATE 21:32

Cu Molotovii a fost doborât echipamentul invadatorilor din Harkov.

UPDATE 21:26

Ambasada Ucrainei din Tel Aviv deschide liste pentru înrolarea voluntarilor din Israel, care vor să lupte pentru suveranitatea Ucrainei.

Aproximativ 300 de angajați ai Misiunii OSCE sunt evacuați din Ucraina în Moldova pentru repatriere ulterioară.

UPDATE 21:17

Bătălii aprige au loc chiar acum la Kiev. Orașul este în defensivă.

O a doua explozie a avut loc în orașul Rovenki din LPR, relatează Luganskinformtsentr.

UPDATE 21:12

Germania a aprobat transferul a 400 de tunuri antitanc de fabricație germană din Olanda și a nouă obuziere D-30 și muniție din Estonia în Ucraina.

UPDATE 21:06

SWIFT este nucleul central al sistemului financiar internațional, așa că, însuși faptul de a vorbi despre posibilitatea de deconectare de la SWIFT îi sperie pe bancheri, oamenii de afaceri și diplomații.

UPDATE 21:00

Mitinguri anti-război la Sankt Petersburg și Moscova! În centrul Moscovei și Sankt Petersburgului, participanții la un miting împotriva operațiunii militare din Ucraina sunt reținuți.

UPDATE 20:56

Regiunea Sumy. Informații despre răniți
Tabăra Likarni la ora 20.00

Sumi: 12 răniți, dintre care 1 soldat rus.
Okhtirka: 34 de civili, 2 femei și 10 importanți.
Glukhiv: 4 militari au fost răniți.
Shostka: 7 soldați răniți.
Konotop: 5 răniți, 2 dintre ei militari.
Romney: 2 militari (inclusiv 1 femeie).

În același timp, Instagram a blocat contul lui Kadirov/ Cecenia cu 4,7 milioane de urmăritori.

UPDATE 20:49

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că a convenit cu omologul său turc Tayyip Erdogan să interzică trecerea navelor de război rusești către Marea Neagră prin Bosfor și Dardanele.

UPDATE 20:44

Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj prin care a anunțat sprijinul Germaniei.

Germania tocmai a anunțat furnizarea de lansatoare de grenade antitanc și de rachete Stinger către Ucraina. Țineți-o tot așa, domnule cancelar Olaf Scholz! Coaliția anti-război în acțiune!”, a scris, sâmbătă, pe Twitter, președintele Zelenski.

UPDATE 20:37

În cursul zilei, trupele ruse au pierdut trei SU-30SM, 11 elicoptere, două SU-25, două IL-76MD, un convoi de echipamente și un tren cu combustibil”, au transmis, sâmbătă, Forțele Armatei Ucrainene.

În orașul Rovenki, o explozie, posibil un atac cu rachetă asupra unui depozit de petrol, au spus autoritățile.

Există peste 300 de recruți ruși în captivitate a Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 20:25

Comunicare președinția ucraineană, despre lupte la această oră în Kiev.

Acumularea inamicului la vestul orașului continuă, dar îi provocăm lovituri de artilerie. Cernihiv și Sumy se țin.
Sumy este complet sub noi, în ciuda mesajului că jumătate din oraș este sub ei. Harkov, ca a doua capitală a Ucrainei, demonstrează rezultatele strălucitoare ale muncii sale. În zona JFO, ai noștri dețin poziții”
, potrivit mesajului transmis de către consilierul șefului biroului președintelui Alexei Arestovich.

UPDATE 20:18

S-a încheiat Consiliul de Apărate la Elysee.

UPDATE 20:12

Președintele Zelenski cere scoaterea Rusiei din ONU și declararea genocidului.

Pentru a priva țara agresoare de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a califica acțiunile și declarațiile Rusiei ca genocid al poporului ucrainean, pentru a ajuta la livrarea cadavrelor soldaților ruși. Am vorbit despre asta într-o conversație cu secretarul general al #ONU.”, a scris președintele Zelenski pe Twitter.

UPDATE 20:00

Cancelarul german Olaf Scholz anunță că Germania trimite Ucrainei 1000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger.

Invazia rusă marchează un punct de cotitură. Este de datoria noastră să sprijinim Ucraina în măsura în care putem să ne apărăm împotriva armatei invadatoare a lui #Putin. De aceea, livrăm 1000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger prietenilor noștri din #Ucraina.”, a scris, sâmbătă, pe contul său de Twitter, cancelarul Olaf Scholz.

La Kiev, explozii puternice de pe malul stâng.

Biden a spus că o alternativă la sancțiunile pe scară largă împotriva Rusiei din cauza evenimentelor din Ucraina ar fi începutul unui „Al treilea război mondial.”

UPDATE 19:52

Kievul și suburbiile sale sunt sub foc. Alerta de raid aerian activată.

UPDATE 19.41

În Kiev se trage continuu. Sirenele au sunat în Herson. Videoclipurile arată cum focurile trec peste oraș într-un mod alert și continuu.

Kievul și suburbiile sale sunt sub foc. Alerta de raid aerian este activată. La Kiev, exploziile puternice se dau de pe malul stâng.

În orașul Rovenki, o explozie, posibil un atac cu rachetă asupra unui depozit de petrol, au spus autoritățile.

UPDATE 19.11

Magazinele ATB din Dnipro au deschis subsoluri pentru oameni în cazul unui raid aerian.

Satul Sartana a fost bombardat. Acesta se află lângă Mariupol.

Biserica din Ucraina a anunțat că de acum, clopotele bisericii pot suna alarme în toată Ucraina. Auzind sunetul clopotului, este urgent să se retragă la adăposturi.

Harkov. Cel mai puternic bombardament resimțit.

UPDATE 18.49

Nikolaev. Luptele și bombardamente continuă la această oră.

Ocupanții au deschis focul asupra unui autobuz de pasageri de pe autostrada Izyum-Harkov. Cel puțin o persoană a fost ucisă.

Doi morți au fost raportați după ce o rachetă a lovit blocul rezidențial.

UPDATE ORA 18:00

Cineva a spart canalele de televiziune de stat rusești. Acestea prezintă muzică ucraineană și simboluri naționale ucrainene.

Utilizatorii din social media bănuiesc că aceasta ar putea fi o altă acțiune a grupului de hackeri #Anonymous, care a declarat Rusiei un război cibernetic în legătură cu atacul asupra Ucrainei.

Kadyrov a publicat noi imagini cu capturarea unei părți a Gărzii Naționale Ucrainene.

Twitter a blocat inclusiv posibilitatea de a înregistra conturi în Federația Rusă.

Statele Unite ar putea bloca rezervele Băncii Centrale a Rusiei pentru 643 de miliarde de dolari.

Civili înarmați au ieșit pe străzi.

UPDATE ORA 17:00

Ramzan Ahmatovici Kadîrov s-a adresat ucrainenilor:

Dragi oameni ucraineni, ieșiți afară, spuneți acelor șaitani care nu înțeleg astăzi să înțeleagă și să depună armele sau să părăsească Ucraina. Să nu credeți că cecenii sau rușii sau alte națiuni nu vă iubesc. Cu toții vă iubim, cu toții suntem împotrivă războiului.”

Mapn rus anunta ca vor fi victime daca nu se retrag armele oamenilor: Batalioanele naționaliste din Ucraina folosesc așa-numitele mașini bander, folosind tacticile teroriștilor din Siria. Implicarea civililor ucraineni de către naționaliști în ostilități va duce inevitabil la accidente și victime, a spus Ministerul rus al Apărării.

SUA iau în considerare sancțiuni împotriva Băncii Rusiei, decizia finală nu a fost încă luată, spun surse presei occidentale.

Ministerul Apărării al Federației Ruse face apel la locuitorii Ucrainei să nu cedeze provocărilor regimului de la Kiev.

După refuzul Ucrainei de la procesul de negocieri, unitățile Forțelor Armate Ruse au primit ordin să desfășoare o ofensivă în toate direcțiile, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus al Apărării: Când ambarcațiunile ucrainene au atacat nave rusești în apropiere de insula Zmeiny, dronele strategice americane RQ-4 Global Hawk și MQ-9A Ripper stăteau peste zona de provocare.

Există o mare probabilitate ca dronele americane să fi îndreptat bărcile ucrainene către navele flotei ruse.

Ministerul Apărării al Federației Ruse face apel la locuitorii Ucrainei să ceară autorităților să retragă imediat armele grele din zonele rezidențiale.

Prim-miniștrii Marii Britanii și Olandei au discutat despre posibilitatea deconectarii Rusiei de la SWIFT.

Rușii, oficial despre situația din Marea Neagră: Ministerul rus al Apărării: 16 bărci ale Marinei Ucrainene, folosind „tactica roiului”, au încercat ieri să atace navele Flotei Ruse de la Marea Neagră. Au evacuat 82 de militari ucraineni care au depus armele de pe insula Zmeiny.

O parte din bărcile de atac au operat sub acoperirea unor nave civile. Scopul atacului a fost, în primul rând, răzbunarea pe soldații care au depus armele și acuzațiile armatei ruse de distrugere a prizonierilor, se arată în raport.

6 bărci ucrainene au fost distruse. Niciunul dintre cei 82 de militari ucraineni de pe Insula Șerpilor nu a fost rănit.

UPDATE 16:30

Administrația Prezidențială a Federației Ruse remediază atacurile cibernetice constante pe site-ul Kremlinului, a spus Dmitri Peskov.

Militarii din Cecenia au confiscat o unitate militară în apropiere de Kiev. Drapelele Rusiei și Ceceniei au fost arborate peste unitatea militară a Gărzii Naționale nr. 3018 din Gostomel.

Kadîrov confirmă că trupe cecene sunt implicate în asaltul Ucraine. De asemenea a confirmat și imaginile cu steagul cecen. Ramzan Kadyrov confirmă că un oficial de securitate a arborat un steag cecen cu portretul lui Akhmat Kadyrov pe porțile unității ucrainene, unul rusesc atârna deja în apropiere, iar unul ucrainean zăcea pe trotuar. Pe poartă se află emblema armatei ucrainene.

UPDATE 16.18

Rușii intră în Berdiansk.

UPDATE 15.07

Odessa are două explozii puternice. A fost declarată o alertă.

UPDATE 14.12

Răsună alarmele în Lviv.

UPDATE 13.58

Nikolaev se pregătește pentru apărarea circulară a orașului. 12 tancuri ale inamicului au spart din zona Kakhovka, există și informații despre alte forțe ale Federației Ruse.

UPDATE 13.12

Zelenski: Am rezistat și am respins cu succes atacurile inamice. Lupta continua. În multe orașe și raioane ale statului nostru. Dar știm ce protejăm – țara, pământul, viitorul copiilor. Kievul și orașele cheie din jurul capitalei sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să blocheze centrul statului nostru și să-și pună păpușile aici, ca la Donețk. Le-am încălcat planul.

UPDATE 12.42

Zelenski: Kiev și locurile cheie din jurul orașului sunt controlate de armata ucraineană.

Bombardamente în Balakliya. Trupele ucrainene țin linia și nu permit tancurilor rusești să intre în oraș.

UPDATE 11.46

Bombardamente în Balakliya. Trupele ucrainene țin linia și nu permit tancurilor rusești să intre în oraș.

Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, a declarat că 198 de civili, inclusiv trei copii, au fost uciși de ruși. 1.115 persoane au fost rănite, inclusiv 33 de copii.

Vitaly Klitschko despre situatia în Kiev: Inamicul a fost respins, nu sunt trupe ruse în capitală. Inamicul încearcă să intre prin Gostomel, Zhitomir.

UPDATE 10.18

️Cinci persoane, între care doi copii, rănite în atacurile Rusiei de aseară asupra Kievului.

Primarul Vitalii Klitschko a declarat că armata rusă nu a intrat în oraș. El a adăugat că se așteaptă mai multe lovituri aeriene și a încurajat oamenii să rămână în adăposturile antiaeriene.

UPDATE 09.21

După lupte grele în capitală în cursul nopții, o clădire de apartamente rezidențiale, nu departe de Aeroportul Internațional din Kiev (Zhuliany), a fost lovită de rachete rusești. Nu s-au raportat decese.

UPDATE 08.55

Obuze de artilerie au explodat în Kiev, a declarat un martor Reuters.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești au tras rachete de croazieră din Marea Neagră asupra orașelor Sumy, Poltava și Mariupol și că au avut loc lupte grele în apropierea orașului Mariupol din sudul țării.

UPDATE 08.23

Primarul orașului Brovary, regiunea Kiev, le cere tuturor locuitorilor din districtul Brovary să se identifice cu o panglică galbenă pe brațul stâng.

UPDATE 08.15

O altă alertă de raid aerian la Kiev. Oamenii trebuie să meargă urgent la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 07.55

Un convoi rusesc de aproximativ 100 de vehicule blindate se îndreaptă spre Kiev din direcția Vyshhorod . Vehiculele au o literă albă „V” pe laterale, iar invadatorii poartă bandă scotch albă pe mâneci.

Raport ale atacurilor Rusiei:

La Kiev au loc bătălii aprige. Martorii oculari publică de dovezi ale exploziilor – în Vasilkovo, lângă Grădina Zoologică, pe Solomenka. Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că armata rusă va încerca să asalteze Kievul „în această noapte”.

În zona ​​​​​​​​​Beresteyskaya (lângă Shulyavki), au loc lovituri asupra unității militare B0331. Acolo este staționată brigada 101 separată de securitate a Statului Major General.

CHP-6 încearcă și el să explodeze de la 22:00, ora Moscovei. În cazul distrugerii sale, mai mult de jumătate din Kiev va rămâne fără alimentare cu căldură.

În Troyeschina, continuă împușcăturile și exploziile. Locuitorii postează videoclipuri care arată persoane care țin lumini albastre și raportează forțelor de ordine bănuiții înarmați. Sistemele de rachete Iskander se pot alătura asaltului – cu o noapte înainte de a se muta din Belarus la granița din nord cu Ucraina.

UPDATE 07:00

Incendiu în zona Grădinii Zoologice din Kiev, unde au fost lupte în această noapte.

Linia roșie de metrou nu va funcționa, astăzi, din cauza luptei de pe Bulevardul Victoriei din Kiev.

UPDATE 06:00

Luptele au izbucnit pe străzile din Kiev, spune guvernul capitalei, într-un comunicat, citat de agenția de presă ucraineană Interfax.

„În acest moment, există lupte pe străzile orașului nostru”, se spune.

Același comunicat avertizează locuitorii să rămână în adăposturi și să nu se apropie de ferestre sau balcoane.

„Brigada 101 a distrus un convoi de două mașini, două camioane și un tanc la metroul Beresteiska din Kiev . Totul este liniștit, toată lumea a fost lichidată”, relatează Forțele Armate ale Ucrainei pe Facebook.

UPDATE 05:00

„Oprim hoarda cât putem de bine, situația de la Kiev este sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei și al cetățenilor” – Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare Danilov.

Luptele continuă în Vasilkov , regiunea Kiev. Trupele ruse au tras cu rachete.

Unitatea de Apărare Teritorială Azov se pregătește să curețe armata rusă în Vasilkovo, unde ostilitățile sunt în desfășurare în prezent.

UPDATE 04:00

În Nikolaev, se aud împușcături în centrul orașului, iar zona Bulevardului Victoriei, din Kiev, este cuprinsă de flăcări.

Forţele ucrainene au afirmat că au respins un „atac” nocturn al militarilor ruşi împotriva uneia dintre poziţiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului.

„Atacul a fost respins”, a făcut cunoscut armata ucraineană, fără a oferi mai multe detalii despre locul exact al acestei confruntări. 

UPDATE 03:00

Au început, din nou, luptele la Kiev, potrivit TV Ucraina 24.

Ocupanții încearcă să ia una dintre unitățile militare ale Forțelor Armate din zona stației de metrou Beresteiska. Un pod de lângă stația de metrou a fost aruncat în aer, iar trupele ruse se îndreaptă spre Shulyavka, transmite Vgorode.

Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale raportează că rușii atacă CHPP-6. CHPP-6 este cea mai puternică centrală termică și electrică combinată din Ucraina.

UPDATE 02:00

Se raportează bătălii grele la Kiev, Vasilkov și la termocentrala din Troyeshchyna.

Începând cu ora 02:11, în Nikolaev, s-a lasat tăcerea după două explozii.

La ora 2:50, în diferite părți ale Kievului se aud, din nou, împușcături și explozii.

Noile explozii din Troyeshchyna, din Kiev, sunt încercări ale ocupantului de a distruge CHP-6.

„Apărarea noastră antiaeriană respinge atacurile”, relatează comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 01:01

Primaria Kiev: Nu există planuri de a opri alimentarea cu electricitate sau apă în Kiev. Se raportează că numai opriri locale ale luminilor stradale sunt posibile dacă este necesar.

Secretarul de presă al lui Zelenski, Serghei Nikiforov, neagă că Kievul a refuzat să negocieze diplomatic.

Corespondentul Fox in Kiev: Explozii puternice au fost auzite venind dinspre nord.

UPDATE – 23:18 

La Kiev continuă să se audă explozii, iar sirenele anunță atacuri aeriene. Televiziunea locală Pryamyy a întrerupt programarea cu mesajul: „Ne vom întoarce după ce avertizarea de raid aerian se va termina”.

Noaptea aceasta va fi mai grea decât ziua. Multe orașe ale statului nostru sunt atacate: Cernihiv, Sumy, Harkov, băieții și fetele noștri din Donbas, orașele din sud, o atenție deosebită. Nu putem pierde capitalul”, a spus președintele Zelenski.

UPDATE – 22:07

Trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra unui aerodrom din Starokonstantinov, lângă Khmelnitsky.

UPDATE 21:53

Noi alerte de atac aerian la Kiev. Cetăţenilor li se spune să se îndrepte imediat spre adăposturile subterane.

UPDATE 21:40

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, spune că situația din capitala Ucrainei este foarte dificilă și că urmează o noapte grea.

„Situația de acum, fără exagerare, este amenințătoare pentru noi. Noaptea va fi foarte grea”, a avertizat Klitschko.

Se pare că armata rusă a distrus centrala termică de la Kiev, spune primarul Vitali Klitschko, semn că rușii vizează infrastructura critică din capitală. Cinci explozii la un interval de 3-5 minute s-au auzit în Kiev. Serviciile de urgență se află acolo.

„Se aud explozii puternice aici”, transmite un corespondent BBC.