• O serie de explozii care au avut loc joi în Afganistan au ucis cel puțin 10 persoane și au rănit alte câteva zeci, potrivit poliției și oficialilor din spitale.
  • În luna mai a anului trecut, cu câteva luni înainte ca talibanii să preia puterea în Kabul, peste 60 de copii, majoritatea fete, au fost uciși când două bombe au fost detonate în fața școlii lor, tot în cartierul Dasht-e-Barchi.
  • Apărătorii minorității Hazara au cerut oprirea crimelor.

Exploziile separate produse joi în nordul Afganistanului au ucis cel puțin 15 persoane și au provocat zeci de răniți, au anunțat autoritățile locale. O explozie la o moschee șiită din orașul nordic Mazar-i-Sharif a ucis cel puțin 10 persoane și a rănit 32, a declarat pentru CNN șeful unui spital care tratează victimele, Ghawsuddin Anwari.

Anwari a declarat că spitalul „a primit 10 cadavre și peste 32 de persoane rănite” în urma unei explozii produse în moscheea Seh Dokan în timpul rugăciunilor de după-amiază. Grupul afiliat ISIS, ISIS-K, a revendicat responsabilitatea pentru atacul mortal din Mazar-i-Sharif, potrivit declarațiilor împărtășite pe canalele Telegram și SITE Intelligence Group. Gruparea teroristă a fost responsabilă pentru mii de morți de când s-a format în 2015. A revendicat responsabilitatea pentru un atac sinucigaș pe aeroportul din Kabul în august anul trecut, care a ucis peste 170 de persoane, precum și pentru o serie de atacuri în orașul Jalalabad din estul țării în septembrie.

Separat, o bombă aflată pe o bicicletă a explodat în apropierea unei dube militare talibane în orașul Kunduz, provocând moartea a cel puțin cinci persoane și rănirea altor 21, a declarat un oficial local.
CNN a acordat anonimatului sursei deoarece aceasta nu a fost autorizată să vorbească în mod oficial. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

O altă explozie separată în Kabul s-a soldat cu doi copii răniți, potrivit lui Khalid Zadran, purtătorul de cuvânt principal al poliției din Kabul. Exploziile au loc la două zile după ce marți, în vestul Kabulului, au avut loc explozii care au lovit instituții de învățământ, ucigând șase persoane.

„Astăzi, alte explozii zguduie Afganistanul, lovind moscheea șiită din Mazar e Sharif și, din nou, comunitatea Hazara este o victimă”, a scris pe Twitter Richard Bennett, raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan.

„Atacurile sistematice țintite asupra școlilor și moscheilor aglomerate necesită o anchetă imediată, responsabilitate și încetarea acestor încălcări ale drepturilor omului”.