- Partidele de centru pro-europene păstrează majoritatea.
- AfD din Germania și Frații Italiei câștigă teren.
- Verzii și socialiștii se mențin în Olanda.
Marine Le Pen a triumfat în Franța, iar AfD a câștigat teren în Germania. Cu toate acestea, formațiunile de centru, pro-europene, își mențin poziția majoritară în Parlamentul European, iar Ursula Von Der Leyen poate spera la un nou mandat.
Cum au votat cetățenii din Franța și Germania?
În Franța, Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate după înfrângerea dureroasă în fața Regrupării Naționale a lui Marine Le Pen, fostul Front Național. În Germania, partidul de extremă dreaptă Alternative für Deutschland (AfD) a obținut 14.2%, în creștere față de 11% în 2019, în ciuda scandalurilor. Creștin-Democrații (CDU/CSU) au obținut 30.9%, pe prima poziție, în timp ce Partidul Social Democrat al lui Olaf Scholz a scăzut la 14.6%, cel mai slab rezultat din istoria sa. Verzii au căzut pe locul patru cu 12.8%.
Ce rezultate au fost în Italia și Austria?
Frații Italiei, conduși de Giorgia Meloni, au obținut între 26%-30% din voturi, devansând confortabil rivalii de centru-stânga cu 21%-25%. În Austria, Partidul Libertății (FPÖ) a obținut 25.7%, depășind Partidul Popular (ÖVP) cu 24.7% și Social-Democrații cu 23.2%. Se vede așadar o consolidare a extremismului în Europa Centrală și de Sud.
Cum au evoluat lucrurile în Olanda?
În Olanda, alianța Stânga-Verde, condusă de Frans Timmermans, a câștigat 21.1% din voturi, în timp ce Partidul Libertății al lui Geert Wilders a obținut 17%. Se vede un val de dreapta care crește în marile state europene, dar partidele pro-europene EPP, Socialiștii și Democrații, Renew și Verzii au obținut 462 din 720 de locuri, adică 64.1% din parlament, comparativ cu 69.2% în parlamentul anterior.
Ursula von der Leyen își consolidează șansele pentru un al doilea mandat, dar va trebui să negocieze cu multe partide politice europene.