Extrema-dreapta AfD din Germania este pe cale de a câștiga o nouă alegere de stat

Sondajele s-au deschis duminică în Brandenburg, Germania, unde se estimează că Alternativa de extremă dreaptă pentru Germania (AfD) va câștiga primul loc, continuând succesul recent din alte state estice, scrie Reuters. AfD a devenit primul partid de extremă dreaptă care a câștigat alegeri de stat în Germania postbelică, iar în acest context, îngrijorările legate de încetinirea economică, imigrația și războiul din Ucraina au impulsionat popularitatea sa, în special în fostele teritorii comuni.

Hans-Christoph Berndt, candidatul AfD la funcția de premier al Brandenburgului, și-a exprimat optimismul, evidențiind sprijinul crescut față de 2019. O victorie a AfD ar fi o lovitură pentru social-democrați (SPD), care au guvernat statul din 1990, ridicând despre capacitatea cancelarului Olaf Schoz de a conduce partidul la alegerile de anul viitor. Popularul premier al SPD din Brandenburg, Dietmar Woidke, a evitat asocierea cu Scholz, concentrându-se pe realizările economice, precum deschiderea unei fabrici Tesla și dezvoltarea ae.

Sondajele recente sugerează o apropiere între AfD și SPD, cu AfD având 28% din voturi, în timp ce SPD are 27%. Woidke a declara că nu va permite extremiștilor de dreapta să influențeze politica germană, amenințând cu demisia dacă partidul său va fi depășit de AfD. Liderul AfD, Tino Chrupalla, a cerut și el demisia lui Scholz, subliniind necesitatea de a trasa o linie clară în fața provocărilor.

Exit mobile version