• Facebook a declarat joi că a eliminat pagina celebrului bucătar australian Pete Evans.
  • Acesta a răspândit dezinformare și teorii ale conspirației.
  • Vedeta consideră că îi este încălcat dreptul la libera exprimare.

Evans, fost jurat la show-urile culinare australiene de prime-time, cu numeroase cărți de bucate publicate, a devenit unul dintre cei mai proeminenți răspânditori ai revendicărilor fără temei, care pun sub semnul întrebării COVID-19, în țara sa, notează Reuters.

El numește virusul o „farsă” și „BS” și distribuia frecvent astfel de mesaje, pentru milioanele de adepți ai săi .

De asemenea, el a cerut oamenilor să nu se lase testați pentru virusul care a ucis mai mult de 1,7 milioane de persoane sau să nu se vaccineze, o măsură pe care experții o consideră esențială pentru a pune capăt pandemiei.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

El a anunțat pe pagina sa de Instagram, pe 20 noiembrie că a părăsit Facebook, dar a continuat să posteze acolo până joi, când pagina lui a dispărut.

„Nu permitem nimănui să împărtășească dezinformări despre COVID-19 care ar putea duce la vătămări fizice iminente sau (despre) vaccinuri COVID-19, teorii care au fost dezmințite de experții în sănătate publică”, a spus Facebook într-un comunicat.

„Avem politici clare împotriva acestui tip de conținut și am eliminat pagina de Facebook a bucătarului-șef Pete Evans pentru încălcări repetate ale acestor politici.”

Facebook nu a spus de ce a menținut totuși, pagina de Instagram a lui Evans. Acolo, el le-a spus joi celor 278.000 de urmăritori, că este „foarte bucuros să fie unul dintre catalizatorii unei conversații despre un subiect atât de important (ca) libertatea de exprimare”.

În postările anterioare de pe Instagram, încă online, el se referea la vaccin drept „înșelătorie” și „otravă” și părea să descurajeze testele coronavirus spunând „fără teste … fără cazuri”.

Facebook, care a fost supus presiunii pentru a reduce dezinformarea pe platforma sa, a declarat la începutul acestei luni că va începe să elimine de pe Facebook și Instagram afirmațiile nefondate cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului.

Un grup de advocacy a declarat că platforma a găzduit aproximativ 3,8 miliarde de vizualizări ale conținutului de sănătate înșelător, în anul acesta, până în august – reducând cantitatea de informații legitime.

Săptămâna aceasta, guvernul israelian a declarat că Facebook, la cererea sa, a eliminat patru grupuri care diseminaseră texte, fotografii și videoclipuri cu „conținut intenționat mincinos conceput să inducă în eroare despre vaccinurile împotriva coronavirusului”.