• Asociaţia Energia Inteligentă propune amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, în condiţiile în care consumatorii ar putea plăti preţuri cu 14 – 26% mai mari de la 1 ianuarie.
  • Într-o scrisoare dechisă adresată Guvernului, asociaţia spune că preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă.

Asociaţia Energia Inteligentă propune amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, în condiţiile în care consumatorii ar putea plăti preţuri cu 14 – 26% mai mari de la 1 ianuarie.

Creşterile de preţuri la energia electrică pe care asociaţia le anticipează de la 1 ianuarie 2021 sunt cu 14% mai mari pentru Electrica Transilvania Nord, cu 13% pentru E-ON Ditribuţie, cu 17% la Electrica Transilvania Sud, cu 26% mai mari la Enel Distribuţie Banat, cu 17% mai mari la CEZ Distribuţie, cu 15% la Electrica Muntenia Nord, cu 23% la Enel Distribuţie Muntenia şi cu 18% mai mari la Enel Distribuţie Dobrogea.

Într-o scrisoare dechisă adresată Guvernului, asociaţia spune că preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„În consecinţă pentru respectarea legii solicităm Parlamentului României, analizarea în regim de urgenţă a situaţiei dezavantajoase create, pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încăt consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică, precum şi amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.

Apreciem că liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale nu trebuie să fie acţiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare românilor.

În baza Ordonanţei de Urgenţă 1/2020 din data de 6 ianuaie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieţei energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021. În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocat o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021″.

Asociaţia spune că responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi revenea în principal ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care-i reveneau: în anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă.

De altfel prima postare pe site-ul Autoritații Naționale de Reglementare în domeniul Enerigiei (ANRE) a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă.

ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.

ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor.

Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile.