• O știre falsă despre armata chineză care a folosit o armă cu microunde asupra indienilor în Himalaya s-a viralizat
  • ”În 15 minute soldații indieni au început să vomite, nu mai puteau sta în picioare și au fugit” este mărturia de la baza fake-news-ului.
  • Armata indiană a infirmat faptul.

O știre publicată de ziarul britanic The Times pe 17 noiembrie susține că armata chineză a folosit arme cu microunde împotriva soldaților indieni pentru a-i face să se retragă de pe doi versanți strategici la sud de Lacul Pangong în Himalaya, frontiera de facto dintre cele două țări.

Știrea se baza pe mărturia unui profesor de relații internaționale de la Universitatea Renmin din Beijing, Jin Canrong și a fost distribuită intens pe Twitter. A fost preluată și de alte siteuri internaționale: nationalpost.com sau theaustralian.com.au.

Potrivit relatării atribuite acestui profesor, armata chineză a transformat pe 29 august doi versanți ocupați de indieni în adevărate cuptoare folosind de la poalele lor o armă cu microunde. Soldaților indieni li s-a făcut imediat rău și au fugit astfel că teritoriul ”a fost recuperat fără a se trage cu arme de foc”, susține profesorul.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Deși în acest an în regiune au avut loc mai multe ciocniri între forțele chineze și cele indiene, Guvernul indian a anunțat fakenews-ul pe un cont oficial de Twitter – PIB Fact Check. Armata indiană a negat și ea că un asemenea incident s-ar fi produs.

În vară tensiunile au început să crească semnificativ între cele două state. Cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși într-o confruntare corp la cop cu forțele chineze în regiunea muntoasă Ladakh în iunie. Atunci cele două țări s-au acuzat reciproc de încălcare a granițelor. India și China au mai multe litigii teritoriale, de lungă durată, în Ladakh și Arunachal Pradesh.