• Familia NATO se măreşte. Finlanda şi Suedia semnează protocoalele de aderare marţi.
  • Finlanda şi Suedia au terminat luni discuţiile despre aderarea la NATO.
  • Marţi va fi semnat Protocolul de Aderare.

Cele două ţări au făcut luni încă un pas important: au terminat discuţiile pentru aderare la NATO, iar marţi protocoalele de aderare vor fi semnate, anunţă NATO, într-un comunicat oficial

„Finlanda şi Suedia au terminat discuţiile despre aderare la sediul NATO din Bruxelles, luni, 4 iulie, aşa cum a fost stabilit de către liderii NATO la Summitul din Madrid. Ambele state au confirmat oficial dorinţa şi abilitatea de a respecta angajamentele şi obligaţiile politice, legale şi militare ale apartanenţei la NATO”, se arată în document. 

După ce Finlanda şi Suedia vor semna marţi protocoalele de aderare, acestea vor ajunge la fiecare membru NATO pentru a fi ratificate, conform procedurilor naţionale

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pe 18 mai, cele două state au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participat la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul.

Însă, pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar şeful Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată contnua cu cererile de aderare.