• Rusia ia în considerare cumpărarea de monede ale unor ţări prietene” precum China, India şi Turcia pentru a le păstra în Fondul său Naţional al Bunăstării (NWF), după ce şi-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancţiunilor, a declarat vineri banca centrală.
  • Conform regulii bugetare, Rusia cumpăra anterior dolari şi euro pentru NWF, dar nu şi celelalte monede.
  • Aceasta a oprit achiziţiile zilnice de valută pentru fond la începutul anului 2022, pe fondul creşterii volatilităţii rublei.

Rusia ia în considerare cumpărarea de monede ale unor ţări prietene” precum China, India şi Turcia pentru a le păstra în Fondul său Naţional al Bunăstării (NWF), după ce şi-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancţiunilor, a declarat vineri banca centrală.

Banca a declarat că se menţine la politica unui curs de schimb al rublei cu flotare liberă, dar a subliniat că este important să restabilească o regulă bugetară care redirecţionează veniturile excedentare din petrol către fondul pentru zile negre, informează Reuters.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a declarat că în prezent se discută diverse opţiuni privind modul de revenire la regula bugetară şi de reaprovizionare a fondului de rezervă, ţinând cont de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ministerul rus de Finanţe lucrează la posibilitatea de a implementa un mecanism operaţional al mecanismului regulii bugetare pentru reaprovizionarea/cheltuiala NWF în monedele ţărilor prietene (yuani, rupii, lire turceşti şi altele)”, a declarat banca centrală.

Conform regulii bugetare, Rusia cumpăra anterior dolari şi euro pentru NWF, dar nu şi celelalte monede. Aceasta a oprit achiziţiile zilnice de valută pentru fond la începutul anului 2022, pe fondul creşterii volatilităţii rublei.

NWF este gestionat de Ministerul de Finanţe, dar face parte din rezervele internaţionale ale băncii centrale, care includ şi yuani. Acestea totalizau aproximativ 640 de miliarde de dolari în februarie, din care aproape jumătate erau îngheţate în urma sancţiunilor occidentale.

Autor: Iulian Moşneagu