Fără bani la buget pentru copiii instituționalizați din Galați. Cum explică Președintele Consiliului Județean situația alarmantă

Fără bani la buget pentru copiii instituționalizați din Galați. Cum explică Președintele Consiliului Județean situația alarmantă Sursa Foto: Profimedia
  • Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, susţine că serviciile sociale vor rămâne fără bani începând din luna iunie
  • Peste o mie de asistaţi şi toţi salariaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi vor fi afectaţi din luna iunie
  • Problemele au apărut după ce autorităţile centrale au redus fondurile alocate judeţelor din sumele defalcate din TVA

Preşedintele unui Consiliu Judeţean prevesteşte apocalipsa serviciilor sociale. Este vorba despre Costel Fotea, şeful judeţului Galaţi, care anunţă că peste câteva săptămâni nu vor mai fi bani pentru copiii instituţionalizaţi şi persoanele cu handicap.

De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi ar putea rămâne fără banii de salarii şi utilităţi

Problemele au apărut la începutul anului atunci când Guvernul a redus foarte mult banii alocaţi judeţelor. Potrivit autorităţilor judeţene, la capitolul sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, judeţul Galaţi a pierdut aproximativ 23 de milioane de euro.

De asemenea, au fost bani mai puţini şi în ceea ce priveşte sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate.

Astfel, pentru anul 2020, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi a estimat că va cheltui 19 milioane de euro şi a primit doar 2,8 milioane de euro de la bugetul de stat.

Ca să nu se blocheze activitatea instituţiei, în luna februarie consilierii judeţeni gălăţeni au aprobat o rectificare bugetară consistentă

„Dacă era după Guvern, de pe 20 februarie nimeni nu mai primea nimic. Noi atunci am dat peste 7 milioane lei ca să nu se blocheze activitatea instituţiei.

Problema este că banii ajung până în iunie. Prin diverse canale, noi am informat autorităţile centrale, îmi este frică că nu suntem ascultaţi”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Şeful consiliului gălăţean mai spune că instituţia pe care o conduce nu are cum să facă o nouă rectificare bugetară şi că, în curând, peste o mie de copii instituţionalizaţi vor rămâne fără bani.

„Am făcut un efort să asigurăm funcţionarea instituţiei până în luna iunie. Asta deşi nu era treaba noastră. Noi am alocat spitalelor peste 5 milioane de euro în timpul epidemiei, avem proiecte cu fonduri europene la care trebuie să asigurăm cofinanţarea şi ne-am trezit cu problema asta.

În judeţul Galaţi, rămânem fără bani pentru asistaţi, sunt peste 1.100 de copii asistaţi, sunt persoane cu handicap, avem asistenţi, avem salariaţi”, a precizat Costel Fotea.

Conform legii, bugetul DGASPC este asigurat în proporţie de 90% de autorităţile centrale, iar diferenţa de 10% reprezintă obligaţia Consiliului Judeţean.

Pentru a asigura funcţionarea până la finalul anului a instituţiei care asigură servicii sociale în judeţul Galaţi mai este nevoie de aproximativ 8 milioane de euro.