• Cipru suspendă sistemul care acordă cetățenie și garantează călătoria fără vize în întreaga UE
  • Cipru a revocat „pașaportul de aur” pentru 25 de investitori străini
  • Președintele Parlamentului cipriot a demisionat, fiind anchetat de trafic de influență
  • Alte țări din UE, inclusiv Republica Moldova, dar și Regatul Unit încă folosesc acest sistem

Cipru suspendă sistemul care acordă cetățenie și garantează călătoria fără vize în întreaga UE pentru cei care investesc minimum 2 milioane de euro, relatează BBC.

Asta după ce reporterii Al Jazeera au filmat oficiali ciprioți folosind sistemul pentru a ajuta un om de afaceri fictiv chinez cu antecedente penale.

Unul dintre cei filmați a fost președintele parlamentar al Ciprului, Demetris Syllouris, care a spus că va demisiona până la finalizarea anchetei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Syllouris a declarat că se va retrage din funcții începând cu 19 octombrie. În înregistrările video capturate de jurnaliștii sub acoperire Al Jazeera și lansate luni, Syllouris pare să-și ofere influența pentru a ajuta la obținerea cetățeniei pentru omul de afaceri fictiv.

Marți, Syllouris a lansat o declarație în care își cere scuze pentru „această imagine neplăcută transmisă publicului cipriot … și orice supărare pe care ar fi putut-o provoca”. Anunțul său a venit la scurt timp după ce guvernul a declarat că a aprobat o propunere de suspendare a sistemului – programul de cetățenie pentru investiții – în urma unei sesiuni de urgență, marți.

Într-o declarație postată pe Twitter, biroul președintelui cipriot Nicos Anastasiades a declarat că propunerea a fost prezentată ca răspuns la „punctele slabe” din schema care ar putea fi „exploatate”.

Comisia a declarat că programul ar putea fi abuzat și utilizat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Unele state UE, dar și Regatul Unit oferă vize de ședere „aurii” în schimbul investițiilor mari.