• Moscova a îngrămădit muniția și trupele pentru capturarea Vuhledar în ultimele luni.
  • Luptele feroce au lăsat orașul, cândva cu 15.000 de locuitori, în mare parte lipsit de viață.
  • O victorie a Rusiei aici ar ajuta-o să mențină legătura dintre Donețk și Crimeea ocupată de Rusia.

Misiunea de joi, înainte de răsăritul soarelui, era simplă: să ajungă la una dintre cele mai asediate și mai afectate părți ale liniei de front din estul Ucrainei, pe o distanță de 1.500 de mile, orașul Vuhledar din Ucraina, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească de luni de zile.

CNN a avut acces exclusiv timp de două zile la Legiunea Internațională din Ucraina – o bandă de luptători străini care au sprijinit forțele armate ucrainene în lupta pentru patria lor. Unul dintre ei provine din Carolina de Nord. Vocea americană îi aparține lui Jason Mann, căruia i se spune Doc. Un fost pușcaș marin al Statelor Unite, bărbos și înalt de 1,80 metri, cu misiuni în Afganistan și Irak la activ, Mann conduce o unitate numită Phalanx.

Printre cei care au sosit recent în unitatea sa se numără doi canadieni și un britanic, care poartă apelative precum Scrappy și Terminator (acesta din urmă și-a primit numele după ce a primit o cărămidă în ochi în timpul unei misiuni). Scopul acestei misiuni matinale în Vuhledar este de a-l familiariza pe Scrappy” – proaspăt sosit din Marea Britanie în urmă cu câteva săptămâni – cu terenul din acest oraș critic din punct de vedere strategic, cunoscut sub numele de darul cărbunelui.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

O mulțime de activități se vor desfășura (în Vuhledar) în cursul săptămânii viitoare”, prezice Mann. Trebuie să îl familiarizăm puțin cu zona, în cazul în care rămânem repede fără el.

Moscova a îngrămădit muniția și trupele pentru capturarea Vuhledar în ultimele luni. A redus orașul la o coajă de sine. Luptele feroce au lăsat orașul, cândva cu 15.000 de locuitori, în mare parte lipsit de viață.

Acum, Mann și unitatea sa din Ucraina se așteaptă la un efort reînnoit al rușilor de a cuceri orașul și de a declara în cele din urmă victoria aici, pe măsură ce se apropie aniversarea războiului din 24 februarie. Viteza este esențială pentru a avea acces la Vuhledar deoarece convoiul traversează câmpuri imense și expuse. Liniile mici de copaci fără frunze oferă o protecție redusă împotriva artileriei rusești.

La sosirea în micul oraș strategic, devine clar că lunile de lupte au lăsat un nivel apocaliptic de distrugere. Blocurile înalte de apartamente sovietice oferă o oarecare acoperire împotriva bombardamentelor rusești aproape constante.

Democrație versus autocrație

În timp ce numărul exact al luptătorilor străini din Ucraina este neclar și a fluctuat de la începutul războiului, Mann estimează că cifra actuală este de ordinul miilor. El a văzut cea mai mare parte a războiului. Mann a sosit la începutul lunii martie 2022 și nu dă semne că și-ar fi pierdut angajamentul față de efortul de război ucrainean.

Sunt 100% solid. Nu este nimic în neregulă cu hotărârea mea, nu este nimic în neregulă cu ceea ce simt în legătură cu situația, sunt cu siguranță la locul potrivit, a declarat Mann pentru CNN, dintr-un buncăr-come-arsenal aflat sub dormitoarele unității.

El este absolvent al universității Columbia și fost inginer software la Google. Înainte de acest capitol din viața sa, a fost pușcaș marin, servind în Afganistan și Irak. Lumea marilor tehnologii era acolo pentru a fi luată, dar Mann spune că s-a simțit chemat să lupte pentru libertate.

Acest lucru redefinește ordinea globală în timp ce vorbim. Este vorba de democrație versus autocrație. Vrem să lăsăm autocrația să controleze viețile mai multor oameni în viitor sau să o împiedicăm să mai facă asta vreodată?”, spune el.

Legiunea este atașată brigăzii 72 ucrainene și lucrează în mod regulat cu regularii ucraineni, cu ajutorul interpreților. Cu doar câteva zile înainte de sosirea CNN, Legiunea a pierdut un om de recunoaștere ucrainean aflat în misiune. Acesta a fost prins într-un atac cu mortiere și a fost îngropat vineri. Șeful lui Mann, un neozeelandez căruia i se spune Turtle, spune că curajul camaradului lor căzut la datorie nu avea nevoie de traducere.