• Astăzi este ultima zi când mai pot fi înregistrate alianţele politice pentru alegerile locale
  • La locale, partidele politice nu au reuşit să negocieze nicio alianţă electorală la nivelul ţării
  • Cele câteva alianţe anunţate sunt de conjunctură, pentru un anumit candidat sau oraş
  • Dumitru Borţun:  Sunt alianţe electorale pe termen scurt, cu interese foarte scurte, aşa până la vârful nasului
  • Cristian Hriţuc: Alianţele nu prea se practică acest lucru în alegerile locale.

Până azi partidele au avut timp să negocieze alianţe pentru alegerile locale. Discuţiile pentru a înregistra o alianţă la nivelul ţării între PNL şi USR-PLUS, dar şi între PSD, ALDE şi PRO România au eşuat. Alianţele înregistrate sunt doar locale, pentru anumiţi candidaţi şi foarte puţine. Bătălia cea mare se va da pe Bucureşti. Oficial la capitală este înregistrată o singură alianţă politică ”Alianţa PRO Bucureşti 2020”. Cealaltă alianţă între PNL şi USR-PLUS, care îl va susţine pe Nicuşor Dan nu este înregistrată la Biroul Electoral Central. În cele mai mari oraşe din ţară situaţia nu este mai bună. Acolo chiar lipsesc alianţele electorale.

Dumitru Borţun, profesor universitar: „Noi dacă nu avem o viziune de ansamblu asupra nevoilor societăţii româneşti, nu putem să rezolvăm nici problema opdului. Ăsta e secretul pe care nu-l ştiu oamenii noştri politici. Se formează găşti. Se formează aranjamente pe moment, nu se formează alianţe. Astea nu sunt alianţe politice, sunt alianţe electorale pe termen scurt, cu interese foarte scurte, aşa până la vârful nasului.“  

Cristian Hriţuc, analist politic: „În locale niciodată nu au fost alianţe în afară de exemplul USL-ului, iar în 2004, Alianţa DA Dreptate şi Adevăr, în locale a funcţionat doar la Cluj şi la Bucureşti. Nu prea se practică acest lucru în alegerile locale. Acum este momentul în care partidele vor să-şi arate muşchii“.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA