Cel mai important expert în bolile infecţioase din SUA, Dr. Anthony Fauci, avertizează că distribuirea unui vaccin COVID-19 înainte ca acesta să fie dovedit drept sigur şi eficient este o idee proastă care ar putea influenţa şi testarea altor vaccinuri.

Oamenii de ştiinţă şi experţii în domeniul sănătăţii şi-au exprimat îngrijorarea că preşedintele Donald Trump va face presiuni ca Agenţia pentru Alimente şi Medicamente să aprobe un vaccin împotriva COVID-19 înainte de luna noiembrie pentru a-şi spori şansele de a fi reales.

Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, a refuzat să comenteze în legătură cu posibilele presiuni ale preşedintelui, dar a spus că există riscuri în cazul lansării unui vaccin prin procedură de urgenţă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Ultimull lucru pe care nu ai vrea să-l vezi la un vaccin este să primeşti un EUA (autorizaţie de utilizare de urgenţă) înainte de a avea date sigure privind eficacitatea acestuia”, a spus Fauci pentru Reuters.

„Unul dintre pericolele potenţiale dacă lansezi prematur un vaccin este că ar face dificil, dacă nu imposibil, ca celelalte vaccinuri să mai înscrie oamenii în procedura de testare”, a spus Fauci.

În ultimele săptămâni, cele mai mari laboratoare care lucrează la lansarea unui vaccin, au lansat studii clinice la scară largă.

Trump a stârnit îngrijorări cu privire la politizarea procesului de aprobare a unor medicamente, după ce a anunţat, duminică, o autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă pentru plasma obţinută de la pacienţii recuperaţi după COVID-19 pentru a trata pacienţii actuali.

Vaccinurile sigure şi eficiente sunt considerate esenţiale pentru a pune capăt pandemiei care a ucis până acum peste 800.000 de oameni din întreaga lume, peste 177.000 dintre ei în Statele Unite.

Dar experţii în domeniul vaccinurilor se tem că Trump ar putea face presiuni asupra FDA pentru a aproba un vaccin prin intermediul unui EUA înainte ca acesta să fie testat complet – o metodă care nu a fost niciodată utilizată pentru a aproba un vaccin destinat unei utilizări pe scară largă.

„Pentru mine, este absolut esenţial să demonstrezi că un vaccin este sigur şi eficient, ambele”, a spus Fauci.