- Economia este cel mai dorit loc în Comisia Europeană.
- Competitivitatea și apărarea sunt vânate de state în CE.
- Bătălie mare este și pe buget, coeziune și finanțe.
- Portofoliul coeziunii este dorit de România, Bulgaria, Grecia.
Este bătălie mare între statele europene pe posturile pe care le vor primi în viitoarea Comisie Europeană. Ursula von der Leyen este în pregătirea numirii celor 26 de comisari, iar lucrurile nu sunt deloc simple. Șefa Comisiei Europene lucrează la un puzzle complicat, în care trebuie să echilibreze genul, cu apartenența politică, geografia, competențele candidaților dar și dorințele.
Lupta pentru obținerea unui post cât mai important de comisar se desfășoară în spatele ușilor închise, dar majoritatea este mânată de o singură dorință, banii.
Cea mai mare parte a activității de lobby se desfășoară în spatele ușilor închise, în cadrul convorbirilor directe dintre von der Leyen și liderii naționali. Dar o parte dintre acestea au loc și în public, de obicei cu scopul de a face presiuni asupra lui von der Leyen și a echipei sale.
Competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitorii membri ai UE vor fi priorități esențiale pentru von der Leyen în următorii cinci ani. Portofoliile cu control asupra banilor UE – cum ar fi bugetul, coeziunea sau serviciile financiare – sunt, de asemenea, dorite de capitalele naționale.
Jurnaliștii de la Politico au prezentat bătălia pentru portofoliile cele mai importante ale Comisiei Europene. Sunt opt portofolii importante care vizează banii. Pe economie se bat Italia, Austria, Irlanda, Portugalia, Polonia, Slovenia și Olanda.
Comisia Europeană: competiția dintre state pe domenii
ECONOMIA – dorită de Italia, Austria, Irlanda, Portugalia, Polonia, Slovenia, Olanda
APĂRAREA – dorită de Letonia, Franța
AGRICULTURĂ – dorită de Luxemburg, Olanda, Cipru
COMERȚ – dorit de Olanda, Suedia, Irlanda
TEHNOLOGIE – dorit de Finlanda, Portugalia
ENERGIE/ CLIMĂ – dorit de Cehia, Bulgaria, Danemarca, Spania
EXTINDERE – dorit de Letonia, Ungaria
COEZIUNE – dorit de România, Grecia, Bulgaria