• În declarația sub jurământ se menționează că FBI și-a desfășurat activitatea în cooperare cu WatchGuard.
  • În declarație se menționează că oficialii americani au lansat o campanie de conștientizare pentru a informa proprietarii de dispozitive WatchGuard cu privire la pașii pe care ar trebui să îi urmeze pentru a remedia vulnerabilitățile.
  • Rusia afirmă că operațiunea sa militară specială are ca scop demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA a dejucat de la hackerii militari ruşi controlul a mii de routere şi firewall-uri, deturnând aceeaşi infrastructură pe care spionii Moscovei o foloseau pentru a comunica cu dispozitivele, au declarat miercuri oficiali americani.

O declaraţie redactată şi nesigilată a descris operaţiunea neobişnuită ca fiind o mişcare preventivă pentru a împiedica hackerii ruşi să mobilizeze dispozitivele compromise într-un „botnet” – o reţea de computere piratate care pot bombarda alte servere cu trafic necinstit.

„Din fericire, am reuşit să întrerupem acest botnet înainte ca el să poată fi folosit”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit Reuters.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Botnetul vizat era controlat prin intermediul unui program malware numit Cyclops Blink, pe care agenţiile de apărare cibernetică din SUA şi Marea Britanie îl atribuiseră public la sfârşitul lunii februarie lui „Sandworm”, despre care se presupune că este una dintre echipele de hackeri ale serviciilor de informaţii militare ruseşti care a fost acuzată în repetate rânduri de comiterea de atacuri cibernetice.

Cyclops Blink a fost conceput pentru a deturna dispozitive fabricate de WatchGuard Technologies Inc  şi ASUSTeK Computer Inc, potrivit cercetărilor efectuate de firme private de securitate cibernetică.

Directorul FBI, Chris Wray, a declarat reporterilor că FBI, cu aprobarea instanţei, a intrat în secret în mii de routere şi dispozitive firewall pentru a şterge malware-ul şi a reconfigura dispozitivele.

„Am eliminat malware-ul din dispozitive folosite de mii de întreprinderi, în mare parte mici, pentru securitatea reţelelor din întreaga lume”, a declarat Wray. „Am închis uşa pe care ruşii o folosiseră pentru a intra în ele”, a adăugat acesta.