• Documentul descrie contactele pe care teroriștii le-au avut cu saudiții din SUA.
  • Ancheta s-a centrat pe sprijinul logistic oferit teroriștilor.
  • Săptămâna trecută, Biden a ordonat să fie declasificate informații noi.

FBI a declasificat primul document legat de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, oferind informații despre rolul unui presupus oficial saudit în deturnarea avionului.

Ce informații noi aflăm din acest document?

Documentul, care datează din 2016, descrie contactele pe care teroriștii le-au avut cu saudiți din Statele Unite, dar nu oferă dovezi clare ale unei posibile implicări a guvernului din Arabia Saudită în planul atentatului asupra Americii.

Acea anchetă s-a centrat pe presupusul sprijin logistic care ar fi putut fi oferit teroriștilor de un angajat al consulatului saudit din Los Angeles, și de un bănuit spion al regatului arab din același oraș. Documentul desecretizat asigură că spionul a oferit „asistență de călătorie, cazare și finanțare” pentru doi dintre teroriștii implicați în atentate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Urmează să fie declasificate și alte documente din ancheta 11 septembrie 2001?

Vor fi declasificate și alte documente. Săptămâna trecută, chiar președintele a ordonat Departamentului de Justiție să declasifice noi informații în următoarele șase luni.

Iar în luna august, sute de supraviețuitori și rude ale victimelor atentatelor i-au cerut lui Biden să nu participe la ceremoniile de comemorare dacă guvernul său nu va publica noi părți de arhivă despre presupusul rol al Arabiei Saudite în evenimente. Cum el a spus că va face asta, a convins familiile, care au acceptat ca președintele să asiste la comemorarea de ieri.