- Închiderea instituțiilor de învățământ pentru femeile din Afganistan se aliniază cu politica mai largă a talibanilor.
- Moașele și asistentele medicale reprezintă una dintre puținele cariere disponibile pentru femei în Afganistan.
- Închiderea programelor de formare ar putea agrava deja criza asistenței medicale.
Femeile care se pregătesc ca moașe și asistente medicale în Afganistan au declarat pentru BBC că li s-a ordonat să nu se mai întoarcă la cursuri dimineața – închizându-le ultima cale de a continua studiile în țară.
Advertisment
Cinci instituții separate din Afganistan au confirmat că talibanii le-au ordonat să se închidă până la noi ordine, cu videoclipuri distribuite online care arată studenți plângând la aflarea veștii.
Cu toate acestea, închiderea pare să fie în conformitate cu politica mai largă a grupului privind educația femeilor, care a făcut ca adolescentele să nu mai poată avea acces la învățământul secundar și superior din august 2021. Talibanii au promis în repetate rânduri că fetele vor fi readmise la școală după ce vor fi rezolvate o serie de probleme – inclusiv asigurarea că programa școlară este „islamică”.
Recomandări
Una dintre puținele căi încă deschise femeilor care doresc să urmeze o educație este cea a colegiilor de învățământ superior din țară, unde acestea pot învăța să devină asistente medicale sau moașe.
Moașele și asistentele medicale sunt, de asemenea, una dintre singurele cariere pe care femeile le pot urma în conformitate cu restricțiile impuse femeilor de guvernul taliban – o carieră vitală, deoarece medicii bărbați nu au voie să trateze femeile decât în prezența unui tutore de sex masculin.
Ce se va întâmpla cu aceste femei – și cu alte aproximativ 17.000 de femei care participă la cursuri de formare – este neclar. Nu a fost făcut niciun anunț oficial, deși două surse din Ministerul Sănătății au confirmat interdicția în mod neoficial pentru BBC Afghan.
Rămâne de văzut ce înseamnă acest lucru și pentru asistența medicală a femeilor: anul trecut, Organizația Națiunilor Unite a declarat că Afganistanul are nevoie de încă 18.000 de moașe pentru a răspunde nevoilor țării.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Afganistanul are deja una dintre cele mai scăzute rate ale mortalității materne, un raport menționând că 620 de femei mor la 100.000 de nașteri.