Femeile din Franța votează în favoarea partidelor de extremă dreapta. Cum au reușit Le Pen și Bardella să fie în preferințe

Alegerile anticipate din Franța continuă să aducă surprize, iar rezultatul este încă incert cu o săptămână înainte de primul scrutin, programat pe 30 iunie. Rassemblement Nationale a Marinei le Pen se plasează în continuare pe primul loc iar structura votului ne arată că votul feminin a migrat masiv către această formațiune de extremă dreapta.

Cum s-au repartizat voturile la europene în favoarea lui Bardella în funcție de gen?

În 2019, 25% dintre bărbați și 21% dintre femei au votat pentru Rassemblement Nationale – în conformitate cu modelele tradiționale. Anul acesta, un sondaj la ieșirea de la urne a arătat că 33% dintre femei au votat pentru partidul de extremă dreaptă a lui Le Pen, față de 30% dintre bărbați. Aceasta este o creștere uimitoare de 12 puncte procentuale în rândul electoratului feminin.

Rassemblement Nationale se distinge astfel de partidele anti-imigrație din alte țări mari ale UE.

În Germania, partidul Alternativa pentru Germania a primit 19% din voturile bărbaților și 12% din voturile femeilor, iar în Italia, Fratelli d’ Italia ai Premierului Giorgia Meloni au primit 30,5% din voturile bărbaților, comparativ cu 27% din voturile femeilor, potrivit Institutului Demopolis.

Acest lucru nu a trecut neobservat printre politicienii de extremă dreapta din Franța.

Jordan Bardella, liderul în vârstă de 28 de ani al RN, s-a adresat săptămâna aceasta pe rețelele de socializare femeilor, spunandu-le că va fi un „Prim-ministru care garantează drepturile și libertățile pentru fiecare femeie din Franța.”

Într-un videoclip, Bardella spune că partidul său a susținut progresele pentru drepturile femeilor, de la sprijin medical până la protecția împotrivă abuzurilor domestice. El a mai spus că va deporta „delincvenții și criminalii străini”. Dar partidul definește noțiunea de „protecție” într-un mod mai larg, aplicând-o nu doar la securitate ci și la sănătate, locuri de muncă și condițiilor de viață – subiecte care rezonează cu alegătorii de sex feminin.

Cum a evoluat acest vot în favoarea extremei dreapta?

Strategia de de-diabolizare a partidului practicată de Marine Le Pen este cea care a produs rezultate. Bardella, candidatul RN la funcția de Prim-ministru la viitoarele alegeri, a făcut și el eforturi în acest sens.

„Valorile noastre europene vor fi întotdeauna remarcabil de superioare celor care înrobesc femeile, le închid după voal”, a spus el într-un discurs în fața Parlamentului European anul trecut, țintind două dintre subiectele favorite ale partidului său: imigrația și islamismul.

Cu extrema dreaptă acum în poziție de a prelua puterea, organizațiile feministe se poziționează însă împotriva lui Le Pen, Bardella și aliaților lor.

Într-o declarație, Fundația pentru Femei, unul dintre cele mai mari ONG-uri franceze care apără drepturile femeilor, a cerut alegătorilor să „oprească extrema dreaptă” și „să voteze masiv pentru un viitor de emancipare”.

Exit mobile version