• Asociația Forța Fermierilor anunță blocaj financiar în agricultură
  • Fermierii așteaptă subvențiile restante la motorină
  • Din cauza banilor care întârzie, anul acesta agricol riscă să fie ratat

Fermierii sunt ignorați de autorități, iar agricultura este într-un blocaj financiar pentru că banii de la stat au uitat să vină. Gabriela Pătrulescu corespondent business Aleph News are detalii.

Care sunt lipsurile fermierilor români

Cum să îți faci treaba ca fermier dacă stai cu rezervoarele tractoarelor goale în așteptarea subvențiilor de anul trecut, subvențiilor restante la motorină. Asociația Forța Fermierilor a comunicat că anul acesta agricol riscă să fie pierdut din cauza amânărilor, pentru că agricultorii ar fi trebuit să fie deja pe câmp. În primele două luni, s-au găsit scuze de către autorități, bugetul nu era aprobat, Dar a trecut aproape o lună de atunci și avem buget, dar banii restanți încă nu au fost livrați. Alte nemulțumiri sunt legate de faptul că nu au primit despăgubiri, iar ajutoarele le-au fost înjumătățite.

Agricultura contribuie cu peste 4% din produsul intern brut, iar seceta le-a cam pus bețe în roate fermierilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC

România a încheiat anul cu un deficit de 2 miliarde de euro, deficit dublu fașă de 2019, dacă ne referim la comerțul cu produse agroalimentare. am exportat mai puțin cu 3% în 2020 față de 2019 și am importat mai mult cu 6%. În condițiile acestea este necesar ca fermierii să pornească motoarele, la propriu, mai ales acolo unde seceta cruțat din recolte.

„Din cauza acestui blocaj financiar total, nu își pot duce la bun sfârșit lucrările agricole de primăvară. Atenție, vorbim chiar și de zone care nu au fost afectate de secetă anul trecut. Fără producție agricolă bună, nu vom avea creștere economică în acest an! Cred că este momentul ca decidenții politici să se trezească, în al doisprezecelea ceas, și să fie alături de fermieri!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.