• Mulți fermieri sunt nemulțumiți de proiectul de buget pe 2021
  • Ministerul Agriculturii primește în 2021, 26 de miliarde de lei
  • Valoarea programelor de sprijin s-a redus în acest an cu 50%

Apar și primele nemulțumiri cu privire la proiectul de buget pe 2021. Cine sunt cei care se simt neglijați? Fermierii. Asociația Forța Fermierilor transmite o scrisoare deschisă, adresată ministrului Oros.

Ce motive invocă fermierii

Le-au fost promise despăgubiri și programe de sprijin anul acesta.
În realitate, au parte de programe de sprijin, dar cu o valoare mai mică cu 50% față de cele din 2020. Cu alte cuvinte, vor supraviețui pe piață doar jumătate dintre fermieri, explică Vlad Macovei, președintele Asociației.

Ministrul Agriculturii a asigurat fermierii în mai multe rânduri în ultimele 4-5 luni că aceste despăgubiri vor fi prinse în bugetul pe 2021. Despăgubirile ce trebuiau acordate pentru culturile de primăvară aferente anului 2020, care au fost afectate de secetă în multe regiuni ale țării în totalitate, deci daună 100%.”, a explicat Vlad Macovei, președintele AFF.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În buget sunt finanțate o serie de programe de sprijin și de subvenționare a agriculturii. Acestea nu sunt nici măcar la nivelul anului 2020. La nivelul acestor scheme de sprijin există o scădere de 50 %, deci o înjumătățire a acestor bani.”, a mai adăugat acesta.

Fermierii transmit că vor protesta pașnic și își vor cere drepturile. Aleph News a cerut de la Ministerul Agriculturii o reacție pe acest subiect, însă nu am primit deocamdată un răspuns.