• Femeia a cărei fotografie în care apare arsă și țipând de durere a devenit imaginea Războiului din Vietnam și-a făcut ultimul tratament de piele, după 50 de ani de la bombardamentul american care i-a schimbat viața pentru totdeauna.
  • În 1972, un fotojurnalist a surprins momentul în care Kim Phuc Phan Ti, pe atunci în vârstă de nouă ani, a fost văzută alergând pe un drum, cu trupul scorojit și hainele arse, în urma unei lovituri cu napalm.
  • Fotografia i-a adus porecla „Napalm Girl”, iar acum, la 59 de ani, Phan Ti a primit ultimul tratament de piele, după zeci de ani de durere din cauza cicatricilor intense de pe corp.

La 8 iunie 1972, Kim Phuc Phan Ti, care avea pe atunci nouă ani, a fost grav arsă de o bombă cu napalm, lansată de un avion militar american în timpul războiului din Vietnam.

Femeia a cărei fotografie în care apare arsă și țipând de durere a devenit imaginea Războiului din Vietnam și-a făcut ultimul tratament de piele, la 50 de ani după ce un bombardament american i-a schimbat viața pentru totdeauna.

În 1972, un fotojurnalist a surprins momentul în care Kim Phuc Phan Ti, pe atunci în vârstă de nouă ani, a fost văzută alergând pe un drum, cu trupul scorojit și cu hainele arse, în urma unei lovituri cu napalm.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Imaginea a fost recompensată cu un premiu Pulitzer pentru fotograful Nick Ut de la Associated Press.

De asemenea, fotografia i-a adus porecla „Napalm Girl”, iar acum, la 59 de ani, Phan Ti a primit ultimul tratament de piele, după zeci de ani de durere din cauza cicatricilor intense de pe corp.

Rănile sale au fost atât de grave încât, imediat după atac, medicii au crezut că nu va supraviețui, dar după mai mult de un an de tratament, starea ei s-a stabilizat.

Ea a continuat să își trăiască viața în Vietnam, până în 1992, când s-a mutat în Canada cu soțul său, unde locuiește și în prezent.

În urmă cu câțiva ani, „fetița Napalm”, devenită o femeie în toată firea, a început tratamente specializate cu Dr. Jill Zwaibel din Miami, muncă pe care chirurgul a fost de acord să o efectueze gratuit.

„Acum, după 50 de ani, nu mai sunt o victimă a războiului, nu mai sunt fata Napalm, acum sunt un prieten, sunt un ajutor, sunt o bunică și acum sunt un supraviețuitor care strigă pentru pace”, a declarat recent Phan Ti pentru CBS, citată de Sky News, când a marcat 50 de ani de la ziua în care a fost rănită.

„M-am uitat în sus și am văzut avionul și patru bombe”

Într-un interviu, citat de Sky News, Phan Ti și-a amintit că se juca cu alți copii, când soldații vietnamezi i-au spus să fugă.

„Și m-am uitat în sus și am văzut avionul și patru bombe aterizând”, a spus ea.

„Prea cald! Prea cald!”, a strigat ea în timp ce fugea din satul ei în flăcări.

„Încă îmi amintesc ce am gândit în acel moment – O, Doamne, am fost arsă, atunci voi fi urâtă, atunci oamenii mă vor vedea altfel.”

Imaginea cu trupul ars a apărut pe prima pagină a ziarului The New York Times în ziua următoare, iar fotograful încă păstrează legătura cu Phan Ti.

În vârstă de 71 de ani, fotojurnalistul i s-a alăturat, săptămâna aceasta, la Miami pentru a marca cea de-a 50-a aniversare și sfârșitul tratamentului.

„Chiar și doctorul a spus că va muri, în niciun caz nu mai este în viață”, a declarat el pentru CBS, citat de Sky News.

„Le-am spus de trei ori și ei au spus nu, apoi am ținut în mână permisul meu de presă și am spus: Dacă ea moare, poza mea rămâne pe prima pagină a fiecărui ziar. Au dus-o imediat înăuntru”.