• Conform noii legislații, migranții din Canalul Mânecii nu vor mai putea intra în Regatul Unit, li se va interzice să revină și nu vor putea solicita cetățenia britanică.
  • „Este inaplicabilă, costisitoare și nu va opri bărcile”, a spus Enver Solomon, directorul general al Consiliului pentru Refugiați.
  • Consiliul pentru Refugiați a criticat aceste planuri și a declarat că mii de persoane vor fi lăsate „permanent în incertitudine”.

Noua legislație ar impune ministrului de interne obligația de a îndepărta orice migrant care sosește cu o ambarcațiune mică în Rwanda sau într-o țară terță sigură cât mai curând posibil în mod rezonabil” și de a le interzice să se întoarcă permanent. Măsurile propuse se vor aplica tuturor celor care sosesc pe țărmurile britanice, din Canalul Mânecii cu o ambarcațiune mică.

Mai multe detalii sunt așteptate intr-un anunț făcut marți, de către guvern. Premierul Rishi Sunak, care a făcut din oprirea ambarcațiunilor” una dintre prioritățile sale principale, a declarat pentru Mail on Sunday: Nu faceți nicio greșeală, dacă veniți aici ilegal, nu veți putea rămâne”.

Consiliul pentru Refugiați a criticat aceste planuri și a declarat că mii de persoane vor fi lăsate permanent în incertitudine”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În prezent, solicitanții de azil care vin în Regatul Unit au dreptul de a cere protecție în temeiul Convenției ONU privind refugiații și al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Guvernul încearcă de mult timp să combată creșterea numărului de solicitanți de azil care traversează periculosul drum din Franța spre Regatul Unit. Cu toate acestea, nu este clar cum anume propune guvernul să limiteze drepturile solicitanților de azil. Nici promisiunea de a expulza solicitanții de azil nu este clară.

În ciuda unui acord încheiat anul trecut, niciun migrant nu a fost trimis încă în Rwanda, iar orice plan în acest sens este în prezent suspendat. De asemenea, nu există niciun acord de returnare cu UE.

Consiliul pentru Refugiați a acuzat miniștrii că au încălcat angajamentul de lungă durată al Regatului Unit, în temeiul Convenției ONU, de a oferi persoanelor un proces echitabil, indiferent de modul în care au ajuns în Regatul Unit.

Directorul general al grupului, Enver Solomon, a declarat că legislația defectuoasă” nu va opri ambarcațiunile, ci va duce la zeci de mii de persoane închise în detenție cu costuri uriașe, aflate permanent în limbo și tratate ca infractori doar pentru că au căutat refugiu.

Ministrul de Interne Suella Braverman, care va introduce noile legi, a declarat duminică pentru Sun on Sunday că singura rută către Marea Britanie va fi o rută sigură și legală”.

Ministerul de Interne spune că și în prezent există o serie de rute sigure și legale” către Marea Britanie. Cu toate acestea, unele sunt disponibile doar pentru persoanele din anumite țări, cum ar fi Afganistan și Ucraina, sau pentru deținătorii statutului de cetățean britanic din Hong Kong. Alte rute de azil acceptă doar un număr limitat de refugiați în funcție de criterii precise.

Guvernul a declarat anterior că planul pentru Rwanda va descuraja alte persoane să traverseze Canalul Mânecii, dar până în prezent nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat.

În 2022, 45.756 de migranți au traversat Canalul Mânecii spre Marea Britanie în bărci mici, potrivit cifrelor guvernamentale compilate de BBC. Acesta este cel mai mare număr de la primele înregistrări din 2018. Ultimele cifre ale Ministerului de Interne arată că 2.953 de migranți au traversat Canalul Mânecii folosind această metodă deja în acest an, provenind dintr-o serie de țări, inclusiv Albania, Iran, Irak, Afganistan și Siria.