• 4 apeluri au fost înregistrate sâmbătă seara la 112
  • ISU Neamț: Incendiul s-a produs în jurul orei 19
  • Spitalul Județean Neamț: Incendiul a izbucnit la 18:30

În sfârșit, s-a aflat ora exactă la care s-a sunat la 112, sâmbătă seara, când a izbucnit incendiul de la Spitalul Județean Neamț.

Primul apel la urgență nu a venit la ora 19:00, ci la 18:46, și a fost preluat de operatorul STS în 4 secunde. Asta în timp ce ISU Neamț a transmis, printr-un comunicat, că incendiul a fost anunțat în jurul orei 19, iar pompierii ar fi ajuns în cinci minute la fața locului.

Purtătorul de cuvânt al instituției, Irina Popa, și-a asumat toată vina.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț: „Eu am fost la locul evenimentului, am dat informații la toată lumea care mi le-a solicitat, în măsura datelor pe care le aflam de la locul evenimentului. Dacă credeți dumneavoastră că ora pe care am dat-o, am greșit-o, atunci omorâți-mă că am greșit și am scris „în jurul orei 19:00… ” Nu e vorba că nu am vrut, nu am avut timp. Am încercat să ofer informațiile în timp real. Când am dat „ în jurul orei 19:00” nu cunoșteam cu exactitate ora la care s-a întâmplat evenimentul. Nu pot să dau un răspuns de ce nu am revenit”.

În schimb, reprezentanții Spitalului Județean Neamț spuneau că incendiul care a afectat secția ATI s-a produs în jurul orei 18.30. La tot acest haos se adaugă și declarația lui Raed Arafat, care aruncă totul mai mult în ceață.

Raed Arafat, șeful DSU: „Deci apelul a venit în jurul orelor 19.00, pompierii au ajuns la fața locului cu echipajele de intervenție împreună și cu serviciul de ambulanță Neamț în 5 minute. În jurul orei 19.00. 18:50 și ceva a fost..57…55..ca să nu vă dau informații false..deci în jurul orei 19.00 a fost apelul..Asta nu pot să vă mai spun, cine a făcut apelul, dar sigur cineva din interiorul spitalului”

Între timp, Nicușor Dan transmite care e situația autorizării de securitate la incendiu a celor 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei.

Opt au autorizație de siguranță la incendiu sau nu necesită, conform legii, o astfel de autorizație. Printre ele: Colentina, Victor Babeș, Gomoiu și Obregia.

Alte nouă spitale au proiectul de intervenție avizat, dar încă nu au bugetul necesar.

Iar două spitale, Dan Theodorescu și Panait Sîrbu, sunt sub supravegherea ISU.