FIFA lansează investigație asupra acuzațiilor de discriminare aduse Israelului de către Asociația Palestiniană în fotbal

FIFA a anunțat joi că va iniția o investigație asupra presupuselor încălcări ale regulilor sale de către Asociația de Fotbal din Israel, ca urmare a unei propuneri înaintate de Asociația Palestiniană de Fotbal.

Decizia Consiliului FIFA

În cadrul celei de-a 74-a reuniune a Consiliului FIFA, desfășurată la Zurich, s-a decis că Comitetul Disciplinar al FIFA va fi însărcinat cu investigarea acuzațiilor de discriminare aduse de Asociația Palestiniană de Fotbal.

Această decizie vine ca răspuns la solicitarea palestinienilor din mai 2024 de a suspenda Israelul din competițiile internaționale de fotbal.

FIFA a anunțat două investigații distincte. Comitetul Disciplinar va examina acuzațiile de discriminare, iar Comitetul de Guvernanță, Audit și Conformitate va investiga participarea echipelor israeliene în competiții desfășurate în teritoriile palestiniene.

Reacția FIFA

Comisia de Disciplină a FIFA va fi mandatată să inițieze o anchetă cu privire la presupusa infracțiune de discriminare invocată de Asociația de Fotbal din Palestina”, a precizat FIFA într-un comunicat.

Comitetul de Guvernanță, Audit și Conformitate al FIFA va fi însărcinat cu misiunea de a investiga… participarea în competițiile israeliene a echipelor de fotbal israeliene care ar avea sediul pe teritoriul Palestinei”, a precizat forul conducător, conform Reuters.

Consiliul FIFA a implementat diligența necesară în această chestiune foarte sensibilă și, pe baza unei evaluări aprofundate, am urmat sfatul experților independenți”, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino.

Ce spune Asociația Palestiniană de Fotbal (PFA)

Salutăm decizia Consiliului FIFA de a deferi acest caz organelor judiciare competente”, a afirmat PFA într-o declarație.

„(Considerăm) că este un pas pozitiv în direcția cea bună, bazat pe măsuri procedurale și adecvate, spre abordarea încălcărilor grave ale obiectivelor statutare ale FIFA, ale drepturilor omului și ale drepturilor asociațiilor sale membre.

Suntem încrezători în legitimitatea cererilor noastre și avem încredere în procesul judiciar pentru a oferi o rezoluție corectă într-un interval de timp desemnat”, a continuat purtătorul de cuvânt a PFA.

PFA a declarat că cel puțin 92 de jucători palestinieni – neprofesioniști – au fost uciși în război, infrastructura de fotbal a fost distrusă, ligile sale au fost suspendate, iar echipa sa națională a fost obligată să joace meciuri de calificare pentru Cupa Mondială în străinătate.

În propunerea sa, PFA a declarat că dorește ca FIFA să adopte sancțiuni adecvate împotriva echipelor israeliene, inclusiv împotriva echipei naționale și a cluburilor.

Exit mobile version