• După o anchetă globală de corupție, FIFA va primi peste 201 milioane de dolari, bani care vor fi distribuiți către mai multe organizații.
  • Banii au fost furați de peste 50 de oficiali corupți.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DOJ) a informat marți că FIFA, federația internațională de conducere a fotbalului, va recupera în jur de 201 milioane de dolari din sumele de bani confiscate în timpul unei anchete de corupție la nivel mondial, scrie TheGuardian.

De când Departamentul de Justiție a anunțat ancheta de corupție, încă din 2015, mai mult de 50 de indivizi au fost acuzați de infracțiuni de corupție. 27 de persoane și societăți comerciale au pledat vinovate, în timp ce două persoane au fost găsite vinovate în urma unui proces.

„Anunțul de astăzi confirmă faptul că banii furați prin fraudă și lăcomie de către oficialii corupți din fotbal și directorii de marketing sportiv vor fi returnați acolo unde le este locul și vor fi folosiți în beneficiul sportului. Încă de la început, această investigație și urmărirea penală s-au concentrat pe aducerea infractorilor în fața justiției și pe restituirea câștigurilor ilicite celor care muncesc în beneficiul sportului frumos”, a precizat procurorul interimar al SUA pentru Districtul de Est din New York, Jacquelyn M Kasulis, într-o declarație.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Departamentul de Justiție a declarat că suma de 32,3 milioane de dolari din banii confiscați a fost autorizată pentru o primă plată către: FIFA, Concacaf – confederația de fotbal din America de Nord și Centrală, Conmebol – confederația de fotbal din America de Sud și alte federații naționale de fotbal componente.

„Comisioanele și mitele au un mod de a se răspândi ca o boală în grupurile corupte; lăcomia pură și simplă întreține corupția”, a afirmat directorul adjunct al biroului FBI din New York, Michael J. Driscoll.

„Niciun oficial din această anchetă nu a părut să-i pese de daunele aduse unui sport pe care milioane de oameni din întreaga lume îl venerează. Singurul aspect pozitiv este că banii vor ajuta acum persoanele defavorizate care au nevoie de ei, nu pe directorii bogați care au vrut doar să se îmbogățească. Munca noastră nu s-a terminat, iar promisiunea noastră pentru cei care iubesc acest sport – nu vom renunța până când toată lumea va vedea dreptate pentru ceea ce au făcut”, a adăugat Driscoll.