• Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) pentru discuţii şi decizii legate de situaţia tensionată din zona Mării Negre
  • Acesta consideră că România se află „la o aruncătură de băț de butoiul cu pulbere” și că este foarte important ca zona Mării Negre să fie monitorizată cu atenție în contextul creșterii tensiunilor dintre Rusia și Ucraina
  • Fifor: „România trebuie să fie foarte atentă cum abordează situaţia din bazinul Marii Negre, din punct de vedere diplomatic şi nu numai”

„România trebuie să fie foarte atentă cum abordează situaţia din bazinul Marii Negre, din punct de vedere diplomatic şi nu numai. Suntem doar la o aruncătură de băţ de butoiul cu pulbere al regiunii. Marii lideri ai lumii se arată îngrijoraţi de ce se întâmplă acolo. Şi analizează deja paşii următori. Conducătorii noştri, ca de obicei, au alte priorităţi”, a transmis, miercuri, Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

„Spaţiul aerian din nordul Mării Negre a fost închis, din ordinul lui Vladimir Putin… nu mai zboară nimic în zonă pentru că Rusia face exerciţii militare. Peste 100 de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi la graniţa cu Ucraina. Preşedintele SUA caracterizează situaţia drept una tensionată. Liderii Uniunii Europene sunt de aceeaşi părere. În tot acest timp, Coaliţia Pierzătorilor se joacă de-a guvernarea şi se ceartă pe împărţirea funcţiilor. Iar preşedintele nostru doarme în papuci”, a mai continuat fostul ministru al Apărării.

Conflictul armat din regiunea Donbas, Ucraina

Conflictul armat a izbucnit în 2014, atunci când Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea. Moscova ar putea interveni pentru a-i ajuta pe separatiștii ruși din regiunea Donbas în cazul în care Ucraina va lansa un atac asupra lor. 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Rusia a crescut numărul trupelor la frontiera ucraineană, fiind cel mai mare de la izbucnirea conflictului, dar în același timp susține că acestea nu ar trebui privite ca pe o amenințare. 

Armata ucraineană a afirmat la sfârșitul lunii martie că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost mutați către granița Ucrainei.