• Filipine a depus 77 de plângeri împotriva activităților Chinei în mare.
  • Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la această afirmație.
  • Experții spun că flota de pescuit și paza de coastă a Chinei sunt esențiale pentru ambițiile sale strategice în Marea Chinei de Sud.

Filipine a declarat sâmbătă că a reperat o navă a marinei chineze și zeci de nave ale miliției în jurul unei insule disputate, ocupată de Filipine, în Marea Chinei de Sud, în timp ce tensiunile teritoriale cresc în zonă.

Paza de coastă filipineză a declarat că 42 de nave despre care se crede că au în echipaj membri ai miliției maritime chineze au fost văzute în apropierea insulei Thitu, în timp ce o navă a marinei chineze și o navă a pazei de coastă au fost observate zăbovind încet” în apele din jur.

Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la această afirmație. Thitu, în lanțul insular Spratly, este cel mai mare și mai important avanpost strategic al Manilei în Marea Chinei de Sud, un corp de apă revendicat în mare parte de Beijing, unde mai multe țări au pretenții teritoriale conflictuale.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Președintele Ferdinand Marcos Jr. a declarat în urmă cu două săptămâni că Filipine nu va pierde niciun centimetru” de teritoriu, în timp ce sud-estul Asiei protesta împotriva activităților agresive” ale Chinei în mare.Cunoscută local sub numele de Pag-asa, Thitu se află la aproximativ 480 km vest de provincia Palawan din vestul Filipinelor. Locuită de peste 400 de persoane, inclusiv militari și personal de aplicare a legii, insula este folosită de Manila pentru a-și menține pretențiile teritoriale.

Experții spun că flota de pescuit și paza de coastă a Chinei sunt esențiale pentru ambițiile sale strategice în Marea Chinei de Sud, menținând o prezență constantă care complică activitățile de pescuit și de energie offshore ale altor state de coastă.

Prezența lor continuă neautorizată este în mod clar incompatibilă cu dreptul de trecere nevinovată și reprezintă o încălcare flagrantă a integrității teritoriale a Filipinelor”, a declarat paza de coastă într-un comunicat. Marcos l-a convocat luna trecută pe ambasadorul chinez pentru a se plânge de intensitatea și frecvența acțiunilor Chinei în Marea Chinei de Sud.

Filipine a depus 77 de plângeri împotriva activităților Chinei în mare, inclusiv o afirmație potrivit căreia o navă a pazei de coastă chineze a îndreptat, la 6 februarie, un laser de tip militar” către o navă a pazei de coastă filipineze aflată într-o misiune de aprovizionare.