Filipine condamnă acțiunile „ilegale și nesăbuite” ale Chinei de a lansa rachete de semnalizare pe cer deasupra Mării Chinei de Sud

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a condamnat duminică acțiunile forțelor aeriene chineze în apele din Marea Chinei de Sud revendicate de ambele țări, calificând acțiunile drept nejustificate, ilegale și nesăbuite”, scrie CNN.

Cu o zi mai devreme, Manila și Beijingul s-au acuzat reciproc de perturbarea operațiunilor armatelor lor în jurul Scarborough Shoal, în primul incident de la preluarea mandatului de către Marcos în 2022, în care Filipine s-a plâns de acțiunile periculoase ale aeronavelor chineze. Anterior, acțiunile au implicat nave ale marinei sau ale pazei de coastă.

Armata filipineză a condamnat acțiunile periculoase și provocatoare” atunci când două aeronave chineze au lansat joi rachete de semnalizare în calea unui avion filipinez în timpul unei patrule de rutină în jurul țărmului.

Comandamentul Teatrului de Sud al armatei chineze a replicat că Filipine i-a perturbat antrenamentul, acuzând Manila de intruziune ilegală” în spațiul său aerian.

Duminică, Marcos a îndemnat China să acționeze responsabil atât pe mare, cât și pe cer. Abia am început să calmăm apele și este deja îngrijorător că ar putea exista instabilitate în spațiul nostru aerian”, a afirmat Marcos într-o declarație postată de Biroul de comunicare prezidențială pe platforma de socializare X.

Ambasada Chinei la Manila nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Beijingul și Manila au încheiat un acord în Marea Chinei de Sud. Dar sunt deja în dezacord cu privire la ceea ce a fost convenit. Scarborough Shoal este una dintre cele mai disputate zone maritime din Asia și un punct de aprindere pentru conflicte privind suveranitatea și drepturile de pescuit.

Chester Cabalza, președintele think tank-ului International Development and Security Cooperation, cu sediul la Manila, a declarat că acțiunile Chinei au fost o demonstrație de forță” ca răspuns la participarea Manilei la exerciții multinaționale care promovează libertatea de navigație și survol.

După o serie de tactici de zonă gri pe mare, am putea asista probabil la lupte de câini pe cer dacă China își continuă antagonismul în creștere în zonele aeriene și de apărare ale Filipinelor”, a declarat Cabalza.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, o conductă pentru peste 3 trilioane de dolari de comerț naval anual, inclusiv părți revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia și Brunei.

Exit mobile version