- Prim-ministrul de 36 de ani, Gabriel Attal, este desemnat să conducă campania partidului prezidențial la anticipate.
- Macron este rugat de trupele sale să rămână cât mai discret până la alegeri.
- Analizele arata că votul în favoarea extremei drepte este o sancțiune împotriva Președintelui.
Dizolvarea Adunării Naționale și declanșarea alegerilor anticipate de către Emmanuel Macron a surprins pe toată lumea, inclusiv propriile trupe. Sondajele nu arată prea bine pentru partidul Președintelui, și un om a fost desemnat să salveze ce se mai poate din naufragiu: Gabriel Attal.
Care este rolul lui Gabriel Attal și care mai este rolul lui Emmanuel Macron în această campanie?
Încă din momentul dizolvării, liderii majorității i-au cerut lui Emmanuel Macron să se arate cât mai puțin în această campanie electorală. Toate analizele arată că rezultatul de la europarlamentare a fost un vot sancțiune împotriva Președintelui. Aproape jumătate dintre cei care au votat extrema dreaptă a lui Le Pen confirmă că nu a fost un vot de adeziune ci unul de protest. Aflat de 7 ani la Elysee și confruntat în tot acest timp cu crize majore, de la criza Covid la războiul din Ucraina sau opoziția sindicatelor la reforma pensiilor, Macron este făcut vinovat.
Cedând solicitărilor majorității sale, Macron a confirmat așadar că cel care va conduce campania electorala este Gabriel Attal, Prim-ministru de numai 6 luni și fost Ministru extrem de apreciat al Educației, cu un procent de favorabilitate mai important decât al Președintelui.
Este o decizie acceptată de toată lumea?
Majoritatea candidaților și-au tipărit deja afișele electorale fără fotografia Președintelui, cum a fost cazul în alegerile precedente.
În schimb, alții aleg să apară alături de Gabriel Attal, considerat una dintre cele mai strălucitoare stele din constelația Macron, care a început deja să bată țara în lung și în lat. „Elisez moi”, spune el, un joc de cuvinte între „Alegeți-mă” și trimiterea la Elysée, palatul prezidențial pe care îl vizează pentru 2027.
El i-a oferit lui Macron demisia guvernului pentru a evita dizolvarea dar demisia sa a fost respinsă.
Blocul central numit „Ensemble” (Împreună) mai are două formațiuni: MoDem al lui François Bayrou și partidul unui alt fost Prim-ministru al lui Macron, Edouard Philippe. Chiar daca blocul înregistrează o progresie în sondaje, de la 14% la europene la 21,5%, el se situează departe în urma extremei drepte și a extremei stângi, cotate cu 35 respectiv 29% în ultimul barometru, la doar o săptămână de la alegeri.
Va reuși Attal să mai salveze ceva?
Attal este un jucător cheie: „El este cel care întruchipează atât capacitatea de a vorbi la stânga, cât și la dreapta – poate calma lucrurile”– spune un analist.
Attal este un produs pur al erei Macron: a început ca asistent al unui oficial socialist înainte de a fi ales ca unul dintre deputații lui Macron în primul său mandat în 2017. A avut o ascensiune fulgerătoare: Ministru junior al Bugetului, o perioadă scurtă, dar cunoscută ca Ministru al Educației, și apoi a devenit cel mai tânăr Prim-ministru al Franței în ianuarie.
Attal apără totuși bilanțul mentorului său. El avertizează că atât extrema stângă, cât și extrema dreaptă vor distruge progresul economic realizat sub Macron. „Putem trage un semnal de alarmă explicând că, dacă unul dintre aceste două proiecte ar fi implementat, ar avea ca rezultat daune de durată asupra economiei franceze”, a spus el.