Financial Times: Statele Unite se tem că Administraţia Chinei ar putea decide ocuparea Taiwanului

taiwan

taiwan

Administraţia Joseph Biden este îngrijorată că Beijingul ar putea recurge la preluarea controlului asupra Taiwanului, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, pare din ce în ce mai dispus să asume riscuri pentru a lăsa o moştenire politică importantă.

„China pare să se îndrepte de la o perioadă în care s-a mulţumit cu statutul Taiwanului spre o perioadă în care liderii chinezi sunt din ce în ce mai nerăbdători şi mai pregătiţi să testeze limitele şi să cocheteze cu ideea unificării”, afirmă un oficial de rang înalt de la Washington, citat de cotidianul Financial Times.

Oficialul american a subliniat că Administraţia Joseph Biden a ajuns la această concluzie după analizarea comportamentului Chinei din ultimele două luni.

„În contextul în care ne pregătim pentru o perioadă în care Xi Jinping probabil va intra în al treilea mandat, există preocupări că percepe progresele semnificative în privinţa Taiwanului ca fiind importante pentru legitimitatea şi moştenirea sa politică. Pare a fi pregătit să asume mai multe riscuri”, subliniază oficialul american, sub protecţia anonimatului.

Douăzeci de avioane militare chineze au pătruns vineri în zona de securitate aeriană din jurul Taiwanului, aceasta fiind cea mai mare incursiune de acest fel din ultima perioadă. Zborurile militare au avut loc la o zi după ce Statele Unite şi Taiwanul au stabilit să intensifice cooperarea între unităţile Pazei de Coastă.

Amiralul Philip Davidson, şeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a avertizat recent, în Senatul de la Washington, că Administraţia Chinei ar putea recurge la acţiuni militare „în următorii şase ani”.

Ideea este împărtăşită de amiralul John Aquilino, care urmează să fie succesorul lui Philip Davidson. „Părerea mea este că problema este mult mai aproape de noi decât credem”, a avertizat John Aquilino, amintind că Administraţia Chinei a comis alte „acţiuni agresive”, inclusiv confruntările cu India, la frontiera comună. „Am asistat la lucruri la care nu cred că ne aşteptam. De aceea, eu vorbesc în continuare despre o logică a urgenţei. Ar trebui să fim pregătiţi astăzi”, a subliniat el.

Kurt Campbell, coordonator prezidenţial american pentru Afaceri Asiatice, confirmă că Beijingul pare să devină din ce în ce mai incisiv faţă de Taiwan. „China a devenit din ce în ce mai incisivă în Marea Chinei de Sud, în acţiunile coercitive împotriva Australiei, în diplomaţia beligerantă din Europa şi în tensiunile frontaliere cu India. Dar cele mai persistente şi determinate acţiuni sunt activităţile militare, diplomatice şi alte activităţi direcţionate împotriva Taiwanului”, afirmă Kurt Campbell.

În ianuarie, China a simulat atacuri cu avioane de vânătoare şi bombardiere asupra portavionului american USS Theodore Roosevelt, la doar trei zile după începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden. Un oficial american a declarat că nu este prima dată când China a simulat atacuri asupra unor nave ale SUA. Tot în ianuarie, avioane militare chineze au pătruns, în cadrul unui exerciţiu, în zona de securitate aeriană a Taiwanului.

Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul provincie autonomă în cadrul Chinei, în virtutea principiului „o ţară, două sisteme”. Beijingul a avertizat că ar putea recurge la forţă dacă Taiwanul, care are o Administraţie proindependenţă, va încerca să se desprindă de China.

Exit mobile version