• Cablul Estlink 2 a fost avariat în ziua de Crăciun.
  • Finlanda a sechestrat petrolierul rusesc Eagle S.
  • Estonia a lansat o operațiune navală pentru protejarea cablurilor submarine.
  • Poliția finlandeză a deschis o anchetă pentru sabotaj.
  • Alte patru cabluri de telecomunicații au fost avariate în zonă.

Estonia a lansat vineri o operațiune navală pentru a-și proteja cablurile electrice submarine, în urma suspiciunii de sabotare a unui alt cablu în Marea Baltică de către o navă aparținând așa-numitei flote fantomă a Rusiei, conform POLITICO.

Joi, autoritățile finlandeze au urcat la bordul petrolierul rusesc Eagle S, după ce poliția țării a deschis o anchetă penală privind presupusa implicare a flotei fantomă, un grup de nave învechite care comercializează combustibil rusesc sancționat în spatele unor structuri de proprietate obscure.

Eagle S transporta 35.000 de tone de benzină fără plumb care fusese încărcată în porturi rusești. Petrolierul încetinise semnificativ în momentul în care cablul submarin, cunoscut sub numele de Estlink 2, a fost avariat în ziua de Crăciun, conform rapoartelor mass-media finlandeze.

Recomandări

„STOP FOC” ÎN GAZA
CINE PARTICIPĂ LA CEREMONIE?
CARE-I ISTORIA OCHELARILOR?
EMINESCU DIN CLUJ
SPERANȚĂ ÎN ONCOLOGIE
EȘTI COMPLEX, EȘTI EMINESCU

Alte patru cabluri de telecomunicații între Finlanda și Estonia și între Finlanda și Germania au fost, de asemenea, avariate.

Am decis să ne trimitem marina aproape de Estlink 1 pentru a apăra și a securiza conexiunea noastră energetică cu Finlanda”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, într-o postare pe X.

Vorbind la o emisiune matinală de radio local, Pevkur a spus că a propus o patrulă comună cu Finlanda.

Nu doar cu Finlanda, ci cu toți aliații noștri, de fapt. Finlandezii discută acest lucru astăzi și cred că ni se vor alătura. În plus, am convenit ieri că NATO se va angaja la nivel militar”, a spus el.

„Trei cazuri într-un an nu pot fi o coincidență”

Avarierea Estlink 2 este cel mai recent incident din Marea Baltică care implică ruperea infrastructurii submarine.

Trei cazuri într-un an nu pot fi o coincidență”, a declarat vineri președintele finlandez Alexander Stubb într-o conferință de presă.

Stubb a spus că prezența NATO în zonă trebuie să fie sporită.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că a vorbit atât cu Stubb, cât și cu premierul estonian Kristen Michal.

„#NATO își va spori prezența militară în Marea Baltică”, a spus el într-o postare pe X.

Șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, a declarat că flota din umbră a Rusiei „amenință securitatea și mediul, finanțând în același timp bugetul de război al Rusiei”.

Vom propune măsuri suplimentare, inclusiv sancțiuni, pentru a viza această flotă”, a adăugat ea pe X, făcând apel la consolidarea cooperării în domeniul protejării cablurilor submarine.

Citește și