- Autoritățile din Finlanda și Estonia investighează posibilitatea unui sabotaj.
- Poliția și Garda de Frontieră colaborează pentru a elucida incidentul.
- Țările baltice sunt în alertă maximă privind potențiale acte de sabotaj.
- Gazoductul Balticconnector a fost avariat anul trecut în circumstanțe similare.
- Conductele Nord Stream au fost distruse de explozii subacvatice în 2022.
După ce a încetat să mai funcționeze în ziua de Crăciun, se investighează posibilitatea sabotării unui cablu electric aflat sub Marea Baltică, între Finlanda și Estonia, conform Sky News.
Advertisment
O defecțiune suspectă în ziua de Crăciun
Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo a confirmat că Estlink-2 a suferit o „defecțiune bruscă” miercuri, 25 decembrie.
„Chiar și de Crăciun, autoritățile sunt în alertă și investighează situația“, a declarat Orpo.
Recomandări
Interconectorul de energie Estlink-2, cu o capacitate de 658 MW, a rămas offline în urma întreruperii care a început la prânz, ora locală. În prezent, doar Estlink 1, cu o capacitate de 358 MW, mai funcționează între cele două țări.
„Poliția, în cooperare cu Garda de Frontieră și alte autorități, investighează lanțul de evenimente al incidentului„, se arată într-o declarație oficială.
În ciuda întreruperii, cetățenii estonieni și finlandezi nu au fost lipsiți de energie electrică. Estonia a declarat că a avut suficientă capacitate de rezervă pentru a face față nevoilor de energie electrică, conform radiodifuzorului public ERR.
Cu toate acestea, incidentul a stârnit îngrijorări serioase privind securitatea infrastructurii critice din Marea Baltică. Țările din regiune sunt în stare de alertă maximă în ceea ce privește eventualele acte de sabotaj, în urma unei serii de întreruperi ale cablurilor electrice, de telecomunicații și ale conductelor de gaze începând din 2022.
Un pattern îngrijorător
Incidentul Estlink-2 nu este izolat. Mai recent, în noiembrie 2024, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost deteriorate, unul dintre ele fiind cablul C-Lion 1 care leagă Helsinki de portul german Rostock. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că presupune că aceste incidente au fost cauzate de sabotaj.
În octombrie 2023, gazoductul Balticconnector, care leagă Finlanda și Estonia, a fost avariat, împreună cu mai multe cabluri de telecomunicații. Poliția finlandeză care a investigat acel incident a declarat că acesta a fost probabil cauzat de o navă care și-a târât ancora.
Aceste evenimente recente readuc în prim-plan și amintirea distrugerii conductelor de gaze naturale Nord Stream în septembrie 2022. Exploziile subacvatice care au avariat conductele au fost calificate drept sabotaj, iar anchetele penale sunt încă în desfășurare.
Citește și
- Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
- TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
- Descoperă Singapore: Cum a devenit „grădina urbană” una dintre cele mai sănătoase și moderne locuri din lume
Partenerii noștri