Fiole cu singura boală infecțioasă eradicată de pe planetă, găsite într-un laborator al companiei Merck. FBI a deschis o anchetă

Merck Foto: Profimedia
  • Fiolele cu variolă au fost descoperite de un muncitor care făcea curățenie într-un congelator al laboratorului din Pennsylvania.
  • Doar două laboratoare din lume sunt autorizate să păstreze legal mostre ale virusului mortal.
  • Laborantul american a descoperit 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă).

FBI și CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, n.red.) au declanșat o anchetă după ce un laborant a descoperit mai multe fiole etichetate cu „variolă” în timp ce curăța congelatorul unei unități de cercetare din statul american Pennsylvania, anunță Live Science.

Laborantul american a descoperit 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă)” într-o unitate de cercetare a companiei farmaceutice Merck, potrivit unei alerte trimise Departamentului pentru Securitate Internă din SUA marți, 16 noiembrie.

Nu există niciun semn că vreo persoană ar fi fost expusă numărului mic de fiole înghețate”, a declarat CDC într-un comunicat remis jurnaliștilor de la Yahoo News, care au dezvăluit în premieră informația. „Laborantul care a descoperit fiolele purta mănuși și o mască de protecție”, a precizat Centrul, adăugând că „CDC, partenerii săi și organele legii investighează acum problema”.

Variola este singura boală infecțioasă eradicată de pe Pământ. Doar două laboratoare din lume – unul al CDC din Atlanta, capitala statului Georgia, și un laborator de cercetare a armelor biologice din Rusia, rămas din perioada Războiului Rece, pot păstra legal mostre ale virusului mortal.

Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul cu același nume, ea fiind „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”, provocând milioane de decese înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea sa în anii 1980.