• Gabriela Firea a reacționat cu privire la proiectul privind obligarea cetățenilor să opteze între pensie și salariul de la stat
  • Parlamentarul PSD e de părere că astfel se urmărește o creștere mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani

Senatorul Gabriela Firea susține că prin proiectul privind obligarea cetățenilor să opteze între pensie și salariul de la stat se încearcă o creștere mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Efectele vor fi negative pe termen lung, precizează parlamentarul PSD.

Mesajul senatorului Gabriela Firea a fost distribuit pe Facebook.

Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial”, a scris Gabriela Firea.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

Senatorul PSD mai susține că pensia este un drept patrimonial, garantat de Constituție, care nu poate fi condiționat în niciun fel. Efectele aplicării măsurii vor fi simțite în special în mediul rural și în administrație, precizează Firea.

Efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor din mediul rural, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare. Apoi, ar fi o scădere semnificativă a competenței în administrația publică prin plecarea unor experți cu multă experiență care probabil vor renunța la locul de muncă pentru a-și primi pensia la care au dreptul. În concluzie, efecte negative pentru toatā lumea”, a mai spus Gabriela Firea.