Nicuşor Dan i-a lăsat pe bucureşteni fără ajutor de la Guvern pentru căldură din această iarnă, afirmă Gabriela Firea. „Facturile vor fi mari pentru că Nicuşor Dan a trimis târziu şi scrisă greşit cererea către Guvern”.

„<Performanțā> de dreapta! Nicuşor Dan i-a lăsat pe bucureşteni fără ajutor de la Guvern pentru căldură din această iarnă! Facturile vor fi mari pentru că Nicuşor Dan a trimis târziu şi scrisă greşit cererea către Guvern”, scrie Gabriela Firea, vineri, pe Facebook.

Capitala nu se află pe lista localităţilor care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Doar locuitorii din 31 de oraşe vor răsufla uşuraţi la iarnă, nu şi bucureştenii. Printre cele 31 de oraşe care vor primi aproape 300 de milioane de lei de la Guvern sunt Timişoara, Iaşi, Constanţa sau Drobeta Turnu Severin. Bucureştiul, oraşul cu cei mai mulţi locuitori racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, a primit zero lei pentru a trece de iarna care bate la uşă. Primarului general Nicuşor Dan nu-i pasă de oameni, nu-i pasă de bucureşteni. Sunt 600.000 de apartamente racordate la sistemul de termoficare şi aproape 10.000 de instituţii. De câteva săptămâni, primarii din ţară trimit solicitări de ajutor către Guvern. De două săptămâni ştim că bucureştenii vor plăti facturi duble la căldură şi Nicuşor Dan a stat cu mâinile în sân”, adaugă fostul primar general al Capitalei.

Cererea de ajutor din fondul de rezervă al Guvernului a fost trimisă de Nicuşor Dan, potrivit Gabrielei Firea, cu doar o zi înainte de şedinţa în care au fost aprobate sumele.

„Şi poate că ar fi fost luată în seamă dacă nu era complet greşită. Nicuşor Dan a cerut 968 de milioane de lei în avans pentru acoperirea creşterii la energia termică. Total greşit şi de neluat în seamă de specialiştii din ministere. Legal, pot fi ceruţi bani din fondul de rezervă al Guvernului doar pentru restanţe sau plata în avans a gazelor. Aşa cum am făcut eu în ultimele două-trei ierni. Nici un Guvern nu va plăti pentru estimări sau sume scoase din burtă. Nicuşor Dan declară, în documentul oficial, că nu sunt restanţe şi nici gaze de plătit în avans. Acesta e motivul pentru care Bucureştiul a primit zero lei ajutor financiar, iar bucureştenii vor scoate bani din buzunar pentru a acoperi tarifele crescute la gigacalorie. Facturile vor fi duble şi încă nu s-a aprobat creşterea tarifului de distribuţie a căldurii. Încă o dovadă de habarnism din partea primarului general Nicuşor Dan, iar singurii care vor suferi cu adevărat sunt bucureştenii, care l-au votat sau nu”, cocide Firea.

Primăria Capitalei precizează că a solicitat Executivului sprijin pentru subvenţionarea căldurii furnizată bucureştenilor, însă acesta urmează să fie primit anul viitor, în condiţiile în care facturile urmează să fie plătite în ianuarie-febriarie 2022.

Guvernul a aprobat, în şedinta de joi, alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică, în sistem centralizat, a populaţiei.

Astfel, 310.426.000 lei au fost alocati pentru 31 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), în funcţie de solicitările acestora înregistrate la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Cei mai mulţi bani merg la Timişoara – aproape 54 de milioane, în vreme ce Capitala nu primeşte fonduri din această alocare.