• Ea spune că, în 2021, a fost înregistrat un record absolut în materie de adopţii.
  • 1653 de copii şi-au găsit familii, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani.
  • Simplificarea legislaţiei în privinţa adopţiei a contribuit decisiv la impulsionarea adopţiei, iar acest trend trebuie să fie păstrat şi chiar îmbunătăţit”, a adăugat ministrul Familiei.

În primele trei luni ale anului 2022, au fost adoptaţi 418 copii aflaţi în grija statului, cu 100 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat luni dimineaţa Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Familiile din România continuă să adopte într-un număr record! În primele trei luni ale anului, au fost adoptaţi 418 copii aflaţi în grija statului, cu 100 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Ea spune că, în 2021, a fost înregistrat un record absolut în materie de adopţii. 1653 de copii şi-au găsit familii, cei mai mulţi din ultimii 20 de ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS

O reuşită extraordinară datorată, în primul rând, dedicaţiei şi profesionalismului colegilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie. Datele disponibile deja în acest an, ne fac să fim foarte optimişti. Simplificarea legislaţiei în privinţa adopţiei a contribuit decisiv la impulsionarea adopţiei, iar acest trend trebuie să fie păstrat şi chiar îmbunătăţit”, a adăugat ministrul Familiei.

Ministrul Familiei susţine că una dintre priorităţi este accelerarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din ţară şi găsirea celor mai bune soluţii pentru copiii aflaţi în îngrijirea statului: fie reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie adopţia, iar daca aceste variante nu sunt posibile – repartizarea acestor copii în grija asistenţilor maternali sau găzduirea lor în case de tip familial.

La sfârşitul lunii martie aveam încă, în sistemul de protecţie specială, aproximativ 45.000 de copii. Dintre aceştia, în centrele de plasament sunt în continuare peste 2.800 de copii, restul fiind deja îngrijiţi în case de tip familial, apartamente, de asistenţi maternali, de rude sau fiind în plasament la alte familii. Pare un număr mare şi chiar este! Şi nu voi avea linişte până când toţi aceşti copii nu-şi vor găsi o casă pe care să o considere acasă”, spune Gabriela Firea.