• Visa Inc., Mastercard Inc. şi American Express Co. vor lua măsuri pentru a implementa un nou cod pentru comercianţi care ar putea îmbunătăţi urmărirea achiziţiilor de arme de foc.
  • Noul cod va urmări achiziţiile la magazinele de arme şi muniţii.
  • Pensionarii şi funcţionarii guvernamentali au făcut campanie pentru noul cod.

Visa Inc., Mastercard Inc. şi American Express Co. vor lua măsuri pentru a implementa un nou cod pentru comercianţi care ar putea îmbunătăţi urmărirea achiziţiilor de arme de foc.

Măsurile luate de cele mai mari companii americane de carduri de credit vin la o zi după ce Organizaţia Internaţională de Standardizare a aprobat un nou cod de categorie comercială pentru magazinele de arme şi muniţii, care va fi utilizat la procesarea tranzacţiilor. Aprobarea vine în urma unei campanii pentru noul cod, desfăşurată de Amalgamated Bank, de oficiali ai oraşului şi ai statului New York şi de fondul de pensii al profesorilor din California. 

„În urma deciziei ISO de a stabili un nou cod de categorie comercială, Visa va continua cu următoarele etape, asigurându-se în acelaşi timp că protejăm tot comerţul legal în reţeaua Visa, în conformitate cu regulile noastre de lungă durată”, a declarat compania.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Între timp, Mastercard a precizat într-o declaraţie că se va concentra asupra modului în care noul sistem va fi implementat de comercianţi şi de băncile acestora „în timp ce continuăm să sprijinim achiziţiile legale în reţeaua noastră, protejând în acelaşi timp confidenţialitatea şi deciziile titularilor de carduri individuale”, potrivit Bloomberg.

Un cod de categorie comercială este un număr din patru cifre folosit de companiile de carduri de credit pentru a clasifica afacerile. Acesta indică, de obicei, tipurile de servicii sau bunuri vândute consumatorilor. Noul cod se va aplica tuturor achiziţiilor efectuate la magazinele de arme şi muniţii, deşi achiziţiile de arme de foc la alte tipuri de comercianţi cu amănuntul nu vor fi înregistrate separat.   

După aprobarea codului de vineri, controlorul oraşului New York, Brad Lander, a declarat că această măsură va ajuta instituţiile financiare să semnaleze activităţile suspecte la aceşti comercianţi şi va contribui la salvarea de vieţi. 

Rămâne de văzut cum va fi implementat noul cod de către firmele de carduri de credit, băncile care emit carduri pentru consumatori, precum şi de către alţi procesatori de plăţi terţe.

„Ne concentrăm să ne asigurăm că dispunem de controalele potrivite pentru a ne îndeplini responsabilităţile noastre de reglementare şi fiduciare, precum şi pentru a preveni activităţile ilegale în reţeaua noastră”, a declarat American Express într-un comunicat.