• Isaak Khalatnikov, cel mai bătrân membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia, a murit la vârsta de 101 ani
  • Khalatnikov a fost unul dintre liderii sovietici din domeniul fizicii teoretice
  • Pentru publicul larg, el era cunoscut drept unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în crearea primei arme nucleare sovietice

Fizicianul rus Isaak Khalatnikov, cel mai bătrân membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia, a murit la vârsta de 101 ani, relatează RT. Omul de ştiinţă era ultima persoană în viaţă care a făcut parte din echipa care a stat în spatele primei bombe nucleare sovietice.

Născut în 1919, Khalatnikov a fost unul dintre liderii sovietici din domeniul fizicii teoretice. Pentru publicul larg, el era cunoscut drept unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în crearea primei arme nucleare sovietice – bomba RDS-1. Proiectul a fost lansat de Uniunea Sovietică în 1942, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi a fost încheiat în 1949.

Omul de ştiinţă a fost însărcinat să calculeze randamentul bombei, o sarcină pentru care calculele trebuiau făcute manual în acea vreme.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

De asemenea, a participat la dezvoltarea primei bombe cu fusiune făcută de sovietici. Efectuarea tuturor calculelor a fost descrisă de Khalatnikov drept un „miracol”. Proiectul a fost un succes, culminând cu un test la mijlocul anului 1953.