Fizicianul rus din spatele primei bombe nucleare sovietice a murit la 101 ani

bomba-rusia

bomba-rusia

Fizicianul rus Isaak Khalatnikov, cel mai bătrân membru al Academiei de Ştiinţe din Rusia, a murit la vârsta de 101 ani, relatează RT. Omul de ştiinţă era ultima persoană în viaţă care a făcut parte din echipa care a stat în spatele primei bombe nucleare sovietice.

Născut în 1919, Khalatnikov a fost unul dintre liderii sovietici din domeniul fizicii teoretice. Pentru publicul larg, el era cunoscut drept unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în crearea primei arme nucleare sovietice – bomba RDS-1. Proiectul a fost lansat de Uniunea Sovietică în 1942, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi a fost încheiat în 1949.

Omul de ştiinţă a fost însărcinat să calculeze randamentul bombei, o sarcină pentru care calculele trebuiau făcute manual în acea vreme.

De asemenea, a participat la dezvoltarea primei bombe cu fusiune făcută de sovietici. Efectuarea tuturor calculelor a fost descrisă de Khalatnikov drept un „miracol”. Proiectul a fost un succes, culminând cu un test la mijlocul anului 1953.

Exit mobile version