• Guvern: Premierul nu a înaintat nicio propunere cu privire retragerea dosarului Roşia Montană.
  • Greenpeace: Prim-Ministrul se alătură astfel altor politicieni <de aur> care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni.
  • Membrii organizaţiei Greenpeace au protestat miercuri în faţa Palatului Victoria.

Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană, precizează Guvernul, după acuzaţiile reprezentanţilor Greenpeace.

„Cu privire la informaţiile lansate în spaţiul public de Greenpeace referitor la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi la implicarea premierului în acest demers, biroul de presă al Guvernului face următoarele precizări: Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană”, transmite Executivul.

Guvernul menţionează că declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul Coaliţiei”, potrivit comunicării Executivului.

Membrii organizaţiei Greenpeace au protestat miercuri în faţa Palatului Victoria.

„În 2017, la final de mandat, Ministrul Culturii Corina Şuteu a ascultat vocea societăţii civile şi a depus la UNESCO dosarul pentru înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. A urmat un lung şir de bâlbâieli şi lupte politice. Guvernul Dăncilă a stopat procedura de înscriere după doar un an şi a cerut UNESCO să amâne discutarea dosarului Roşia Montană. În 2020, Guvernul Orban a reluat procedura de înscriere la presiunea ONG-urilor, dar interesele politice ameninţă acum din nou protejarea patrimoniului din Apuseni. Săptămâna trecută, Florin Cîţu a detonat bomba, propunând coaliţiei de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Prim-Ministrul se alătură astfel altor politicieni <de aur> care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni”, a transmis marţi organizaţia ecoogică.

Mihnea Blidariu, membru al formației rock Luna Amară din Cluj-Napoca, a postat pe Facebook o poză cu mesajul „Cîțu, rockerii nu distrug Roșia Montană, rockerii o apără! Dacă Led Zeppelin și Foo Fighters ar ști ce vrea să facă „fanul” lor cu Roșia Montană, ar primi interdicție pe viață la concertele lor.” a mai spus artistul.

Florin Cîțu vrea sa scoată dosarul Roșiei Montane de pe lista UNESCO și se declară pentru un proiect minier cu cianuri acolo. Florin Cîțu se dă rocker. Dar dacă Led Zeppelin și Foo Fighters ar ști ce vrea să facă „fanul” lor cu Roșia Montană, ar primi interdicție pe viață la concertele lor. Roxana Bradatan, reprezentant Declic, spune că scandalul Roșia Montană se repetă, dar acum este mult mai grav.

„Florin Cîțu pune în pericol arbitrajul internațional pe tema Roșiei Montane, propunând retragerea dosarului de la UNESCO. Și am văzut și în urmă cu trei ani când guvernul Dăncilă la acea vreme doar a cerut amânarea dosarului că acel argument a fost folosit de către apărătorii, avocații companiei miniere pentru a-și consolida argumentația”, a spus Roxana Bradatan.

Cristian Neagoe, reprezentant Greenpeace, spune că legea română protejează Roșia Montană încă din 1992.

„Prin această solicitare de retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO, Florin Cîțu calcă practic în picioare apărarea pe care avocații României au expus-o până acum în fața Băncii Mondiale. În care România este acuzată practic de Gabriel Resources că nu a permis exploatarea minieră de la Roșia Montană”, a spus Cristian Neagoe.