• Florin Cîțu face declarații, vineri, 14 mai 2021, în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței de Guvern.
  • Florin Cîțu: „Revenirea la normalitate se face mai devreme”.

Nu mai purtăm mască în aer liber și putem merge la spectacole și la activități sportive, în anumite condiții. Premierul Florin Cîțu a prezentat ce prevede hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, cu modificările care intră în vigoare din 15 mai.

„După an de zile am ajuns și la acest moment. Revenirea la normalitatea se face mai devreme. Am adoptat Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”, a spus Florin Cîțu în deschiderea conferinței de presă.

Prin proiectul de Hotărâre de Guvern se propun următoarele măsuri:

  • Se elimină obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise neaglomerate. Masca se poartă în continuare în spații publice precum piețe, stații pentru transportul în comun, spații comerciale, în mijloacele de transportul și în birouri.
  • Se elimină restricțiile la circulația pe timpul nopții a persoanelor.
  • Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00.
  • Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, în intervalul orar 05:00 – 24:00.
  • Competițiile sportive pot avea loc la 25% din capacitate. Doar persoanele vaccinate, care au 10 zile de la rapel, sau cu test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen nu mai vechi de 24 de ore.
  • Se pot organiza festivaluri și concerte cu respectarea distanțării de 2 metri între persoane și cu purtarea măștii. Doar persoanele vaccinate, care au 10 zile de la rapel, sau cu test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen nu mai vechi de 24 de ore.

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in și în aer liber

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.