• Cîțu: Numărul de paturi ATI scăzuse de la începutul anului până acum
  • Cîțu: Avem nevoie de cel puțin 1.600 de paturi la ATI ca să evităm orice problemă
  • Unitățile mobile și medicii detașați, soluții temporare pentru criza de la ATI

De săptămâni bune, tot auzi că ne apropiem de limita maximă la ATI. Ce au facut autoritățile? Nimic. Au tot promis că reorganizează spitalele, ca să creeze mai multe locuri. În schimb, s-a întâmplat chiar invers.

Numărul de paturi din ATI scăzuse de la începutul anului până acum, deși am spus foarte clar că nu vreau să văd acest lucru. Dar unii manageri de spitale au decis să reducă numărul de paturi din ATI. Am cerut foarte clar și urgent să crească numărul de paturi la 1.600 noua țintă pentru CNC”, a declarat Florin Cîțu .

Ca să fie suplimentată această lipsă, în București, vor fi amplasate alte două unități mobile de Terapie Intensivă, la Spitalul „Sfântul Ioan”
și la „Victor Babeș”. Dar paturile suplimentare au nevoie și de cadre medicale, care sunt adesea mai greu de găsit.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

O soluție este detașarea medicilor din zonele cu mai puțină presiune în localitățile care necesită mai mult ajutor. Așa s-a întâmplat și cu Ramona Stroe, medic de Terapie Intensivă. Acum nouă luni a fost detaşată de la Spitalul Elias din Bucureşti la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

„Lucrez în fiecare zi la program normal, de opt ore, iar în zilele în care am gărzi, ajungând la opt, nouă, chiar 10 gărzi pe lună. Lucrez câte 17 ore pe gardă, rămânând, uneori şi a doua zi de dimineaţă, în momentul în care este nevoie de mine, ajungând să stau în spital chiar şi peste 30 de ore.”, a mărturisit Ramona Stroe, medic ATI.