• Poziția Bisericii Ortodoxe Române de susținere a campaniei de vacciare este un mesaj de responsabilitate, spune premierul Florin Cîțu
  • Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, i-a criticat pe preoții care se opun vaccinării
  • ÎPS Teodosie, a spus luni că purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, este un ”laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor”

Poziția Bisericii Ortodoxe Române de susținere a campaniei de vacciare este un mesaj de responsabilitate, spune premierul Florin Cîțu.

„Eu apreciez poziția BOR de susținere a campaniei de vaccinare ca un mesaj de responsabilitate”, spune Florin Cîțu.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, i-a criticat pe preoții care se opun vaccinării.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM

„Aveam în minte un joc nefericit total de cuvinte pe care îl fac unii, declarați zgomotos antivacciniști, din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie. Când am auzit asta să știți că realmente m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtășanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viața noastră, ci pentru că e comparat trupul și sângele lui Hristos cu un vaccin. Mi se pare că acești oameni nu doar că se înșeală profund, dar comit, fără să își dea seama probabil, un fel de sacrilegiu.

Este total nedrept să arunci în spațiul public astfel de cuvinte, comparând un act medical cu un act prin excelență spiritual, amestecându-le și trăgând concluzia tu, ca înțelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice și că nu ai nevoie de nimic altceva. Vreau să spun prin asta că se confundă planurile cu un preț nefiresc și dureros. Sfera credinței și sfera rațiunii, deși nu sunt în adversitate, sunt sfere diferite.

Am vrut să menționez asta pentru că mi se pare că un astfel de mesaj i-a demobilizat pe foarte mulți oameni credincioși, a fracturat un dialog firesc între oamenii credincioși și oamenii din sfera științifică. Acest conflict este fals și închid prin a spune că acest conflict este ireductibil doar când e vorba de două credințe încremenite”, adaugă Bănescu.

ÎPS Teodosie, după ce Bănescu i-a criticat pe preoții antivacciniști: „Nu murim când vrea medicul, ci când vrea Dumnezeu”

În replică, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a spus luni că purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, este un ”laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor”, iar ”Hristos este doctorul suprem”.

„Hristos este doctorul suprem, iar cel care comentează este un laic care nu poate să înţeleagă ce trăieşte un slujitor care are grijă de păstoriții săi. Am citit (ce-a spus) şi m-am mirat. Mi-a fost student, dar vrând să dea răspunsuri de tot felul, se încurca în ele”, a afirmat ÎPS Teodosie..