- Cîțu explică pe ce s-a bazat reconfirmarea ratingului României de către 2 agenții americane.
- Agențiile de rating apreciază faptul că strategia de consolidare fiscală este una credibilă.
- Agenția de rating Standard&Poor’s își bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în PNRR.
Premierul interimar Florin Cîţu explică pe ce s-a bazat reconfirmarea ratingului României de către 2 agenţii americane: Ambele agenţii de rating apreciază încă un lucru: faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă şi se bazează pe măsurile pe care le-am luat până acum.
Perspectiva solidă de creştere economică bazată pe sectorul privat dinamic, folosirea fondurilor din „Next Generation EU” şi includerea reformelor în PNRR au stat la baza reconfirmării ratingului României de către Standard&Poor’s şi Moody’s, spune Florin Cîţu.
„Avem două veşti foarte bune pentru România în contextul crizei economice globale. În primul rând, agenţia de rating Standard&Poor’s a reconfirmat ratingul de ţară al României şi a menţinut perspectiva la stabilă. Vestea foarte bună vine de la cealaltă agenţie de rating, tot americană, Moody’s, care îmbunătăţeşte perspectiva României de la negativ la stabil şi bineînţeles reconfirmă ratingul de ţară. În acest context de criză economică România a reuşit această performanţă, să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă stabilă pentru economie”, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Florin Cîţu.
Agențiile Moody’s și S&P reconfirmă ratingul României
Potrivit acestuia, la baza deciziei agenţiei de rating Moody’s stau două lucruri: perspectiva solidă de creştere economică bazată pe sectorul privat dinamic – „şi cred că este pentru prima oară când auzim aşa ceva de la o agenţie de rating despre România” – şi utilizarea fondurilor din „Next Generation EU”.
Pe partea cealaltă, agenţia de rating Standard&Poor’s îşi bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în PNRR, adică includerea reformelor în PNRR.
„Am spus de atunci că reprezintă o garanţie că aceste reforme vor fi făcute şi este apreciat de agenţiile de rating. Ambele agenţii de rating apreciază încă un lucru: faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă şi se bazează pe măsurile pe care le-am luat până acum”, a declarat Cîţu.