• Florin Cîțu a ținut o conferință de presă astăzi, 28 aprilie, pentru a lămuri probleme ridicate în ultima vreme.
  • Premierul României susține poziția lui Klaus Iohannis, aceea că pașaportul de vaccinare nu ar trebui să discrimineze cetățenii
  • Florin Cîțu: „Suntem siguri că cetățenii României vor respecta legislația în vigoare”

Florin Cîțu a ținut o conferință de presă astăzi, 28 aprilie, pentru a lămuri probleme ridicate în ultima vreme. El a vorbit despre certificatul verde, noaptea de Paște, fondurile pentru HoReCa și alte probleme pe plan intern. Premierul României susține poziția lui Klaus Iohannis, aceea că pașaportul de vaccinare nu ar trebui să discrimineze cetățenii și a detaliat punerea lui în aplicare. În continuare regăsim mai multe întrebări la care a răspuns Florin Cîțu în cadrul conferinței de presă.

Când o să avem și noi certificatul verde și cine va răspunde de implementarea lui?

Florin Cîțu: „Detaliile au fost trimise la STS de mult timp. STS face implementarea și când va fi gata, deocamdată nu a fost aprobat la nivelul Uniunii Europene. Sunt doar niște informări pe care le avem referitor la cum să îl construim. Cum am spus de fiecare dată, sperăm ca o astfel de măsură nu va discrimina cetățenii și, din punctul nostru de vedere, este datorită sau din cauza unor probleme medicale. Dar în momentul în care toată Europa o să fie vaccinată, s-ar putea să nu mai fie nevoie de el.”

Comisia Europeană permite statului român să acorde ajutoare de până la 500 de milioane de euro firmelor din HoReCa. Cum vor fi distribuiți mai exact acești bani?

Florin Cîțu: „Noi vom redeschide sau vom avea acest plan de a reveni la normalitate de la 1 iunie și cred că asta doresc toate restaurantele, să își reia activitatea, oamenii să fie angajați, să lucreze, să aibă salarii. Din acest motiv avem această campanie de vaccinare și o accelerăm pentru ca la 1 iunie să revenim la normalitate. În acest moment, comitetul interministerial se întâlnește și sunt mai multe soluții pe masă.”

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Cum aveți de gând să verificați pe toată lumea care va fi pe stradă dacă va merge la slujba religioasă și nu va merge la petrecere? Vor fi mai multe controale?

Florin Cîțu: „În primul rând, știți foarte bine că în acea noapte nu este deschis niciun restaurant. Nu este nimic deschis. Singurele deschise sunt lăcașele și atât. Sunt sigur că oamenii vor sărbători sărbătoarea Paștelui și vor respecta regulile în vigoare: restricțiile de distanțare, mască și dezinfectant. Pentru sărbătoarea Paștelui am luat toate măsurile. Am avut discuții cu cultele religioase și, în acest moment, suntem siguri că cetățenii României vor respecta legislația în vigoare.”

Când preconizați că am putea avea primele evenimente cu spectatori în București sau alte orașe mari?

Florin Cîțu: „În București vor fi câteva evenimente-pilot. Vom vedea spectacole la Teatrul Național și unul la Opera Română. Tocmai am vorbit cu domnul primar al Clujului, care dorește să facă un eveniment-pilot la Cluj. După ce avem aceste informații, când ajungem la 1 iunie și dacă avem 5 milioane de persoane vaccinate, putem discuta altfel despre situație. Dacă nu ne vaccinăm, orice scenariu punem pe masă ar fi complicat să mergem înainte cu el.”