Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat, miercuri, că alianţa PNL – PSD – UDMR va merge, cel mai probabil, cu o singură propunere de premier. Discuţiile de miercuri seara au fost despre majorarea pensiilor: PSD vrea cu 11%, iar PNL – cu 5%, pentru încadrarea în deficit.

Florin Cîţu a spus că nu va schimba paradigma folosită în guvernarea anterioară, aceea prin care s-au alocat mai multe resurse către investiţii.

„Ne-a ajutat să avem resurse mai mari la buget anul acesta, cu 40 de miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Cu aceste resurse suplimentare putem să plătim facturi în această iarnă, să subvenţionăm şi termia către UAT-uri. Este un model economic care funcţionează şi nu cred că cineva astăzi, după ce acest model economic a fost bifat şi a primit girul agenţiilor de rating să venim să îl schimbăm. Ar fi, din punctul nostru de vedere, o eroare. În acelaşi timp sunt discuţii despre creşterea pensiilor, creşterea salariilor, alocaţiilor. Noi suntem de acord, am crescut pensiile, salariile, alocaţiile într-o perioadă de criză majoră, când nimeni nu făcea acest lucru în Europa şi o vom face şi acum, însă în contextul traiectoriei deficitului pe care noi deja am anunţat-o”, a spus Florin Cîţu, la ieşirea de la discuţiile cu PSD.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Acesta a precizat că e de acord cu orice creştere, dacă se încadrează în deficitul estimat.

„Orice creştere (…) ne uităm dacă se încadrează în deficitul estimat pentru anul viitor. Dacă nu se încadrează singura soluţie este să luăm bani de la investiţii şi aici nu vom fi noi de acord. Suntem de acord să creştem pensiile, avem deja o creştere de pensii făcută în programul de guvernare de 5% pentru anul viitor. Putem să vedem dacă putem să mergem mai sus şi s-ar putea să găsim resurse să mergem cu o creştere a pensiilor puţin mai mare de 5%, vom vedea la ce nivel. Suntem de acord să crească şi pensii, şi salarii şi alocaţii”, a mai spus Cîţu.

Întrebat de jurnalişti care va fi sistemul în care PNL, PSD şi UDMR vor merge la consultări, după ce toate cele trei formaţiuni politice au spus că vor avea propunere de premier, Cîţu a spus că cel mai probabil se vor înţelege să meargă cu o singură propunere la preşedintele Klaus Iohannis.

„Vom găsi o soluţie între noi şi după aceea mergem şi o prezentăm domnului preşedinte. Nu mergem fără o soluţie (…). Da, putem să mergem împreună la consultări şi va avea preşedintele României o soluţie pe masă”, a răspuns Cîţu.

Întrebat dacă varianta de premier prin rotaţie ar însemna ca şi un reprezentant al UDMR să urmeze la funcţia de prim-ministru, Cîţu a spus că i se pare firesc, dar trebuie să se ţină cont de ponderile din Parlament.

„Sunt diferite ponderile (…) Vedem cine prinde mai mult, vedem ce se întâmplă. (…) Ştim în acest moment că vor mai fi două ministere. Noi vrem să fie un minister care să se ocupe de mediul de afaceri, antreprenoriat, cred că va fi şi un alt minister care să se ocupe de partea socială, vedem cum şi ce atribuţii vor avea fiecare”, a mai spus preşedintele PNL.